Nederland verhoogt de druk op Turkije met zege in Kazachstan

Het Nederlands elftal heeft de druk op Turkije in groep A van de EK-kwalificatie zaterdagavond opgevoerd. Op bezoek bij Kazachstan won Oranje met 2-1, waardoor de ploeg van bondscoach Danny Blind zich in elk geval voor een paar uur de nummer drie van de poule mag noemen.

Net als in de vorige acht wedstrijden van de kwalificatiereeks voor Euro 2016 verliep ook het duel met Kazachstan niet helemaal vlekkeloos. Nog voordat het eerste fluitsignaal had geklonken, moest Jasper Cillessen geblesseerd afhaken. De eerste doelman van het Nederlands elftal liep een blessure op tijdens de warming-up, waardoor niet hij maar Krul plaatsnam onder de lat.

Maar ook de 27-jarige Hagenaar van Newcastle United kon de wedstrijd niet volmaken. Krul, die zich op het WK ontpopte tot penaltykiller in de kwartfinalewedstrijd tegen Costa Rica, ging een kwartier voor tijd door zijn enkel en moest zich laten vervangen. Jeroen Zoet, de derde doelman in de selectie van het Nederlands elftal, mocht daardoor onverwachts zijn debuut maken onder de lat. Datzelfde gold bij de aftrap al voor Kenny Tete, Virgil van Dijk en Anwar El Ghazi, die eveneens voor de eerste keer hun opwachting maakten in het Oranje-shirt.

De drie debutanten in de basiself lieten een sterke indruk achter. Tete en Van Dijk hielden zich simpel staande in de achterhoede, terwijl El Ghazi vooral in de eerste helft zijn directe tegenstander regelmatig voorbijspeelde. Het leverde de rechtsbuiten van Ajax in de openingsfase twee goede kansen op, maar zijn vizier stond niet op scherp. Datzelfde gold voor Memphis Depay, die in oog-in-oog met de Kazachse doelman de trekker vergat over te halen.

Dat deed Georginio Wijnaldum even later wel, tot opluchting van de technische staf van Oranje. Aan de 0-1 van de middenvelder ging een prachtige soloactie van El Ghazi vrijaf. De 20-jarige aanvaller kwam naar binnen, legde de bal panklaar neer voor de voeten van Wijnaldum en kon hem als eerste in de armen vliegen nadat de oud-PSV’er raak schoot met links.

Na de openingstreffer van Wijnaldum ging Oranje wat makkelijker voetballen, maar kwam het pas in de tweede helft op 0-2. Wesley Sneijder rondde een voortreffelijke aanval over meerdere schijven af met een vlammend schot in de linkerbovenhoek. Op dat moment wist Oranje dat de punten zo goed als zeker in de tas zaten. Nederland ging daardoor echter iets te gemakzuchtig voetballen, hetgeen een aantal kleine kansjes opleverde voor Kazachstan. De grootste was voor Yuriy Logvinenko. De centrale verdediger kopte in vrijstaande positie rakelings naast.

Ver in de blessuretijd tekende Islambek Kuat alsnog de eretreffer voor Kazachstan aan, want daar bleef het uiteindelijk bij. De 1-2 van de linkervleugelverdediger was gelijk de laatste actie van de wedstrijd, waardoor Oranje in de slotfase niet meer in de problemen kwam.

Later op de avond komt Turkije in actie tegen Tsjechië. Vanaf 20.45 uur is dat duel live te volgen in onze liveblog. Oranje is gebaat bij puntenverlies van de Turken. Als Turkije verliest, blijft Nederland op de derde plaats staan en kan het de klus dinsdag zelf afmaken in de thuiswedstrijd tegen Tsjechië.

Scoreverloop:

33. Wijnaldum 0-1

50. Sneijder 0-2

90+5. Kuat 1-2

Tussenstand kwalificatiepoule Nederlands elftal

Land G W GL V PT DPV DPT DS
IJsland* 9 6 2 1 20 17 5 +12
Tsjechië* 9 6 2 1 20 16 10 +6
Turkije 9 3 4 2 13 11 9 +2
Nederland 9 4 1 4 13 15 11 +4
Letland 9 0 5 4 5 6 18 -12
Kazachstan 9 0 2 7 2 6 18 -12
G=Gespeeld, W=Winst, GL=Gelijk, V=Verloren, PT=Punten, DPV=Doelpunten Voor, DPT=Doelpunten Tegen, DS=Doelsaldo

Opstellingen Kazachstan – Nederland:

Opstelling Kazachstan: Pokatilov; Engel, Logvinenko, Maly, Suyumbaev; Smakov, Kuat; Dosmagambetov, Islamkhan (16. Geterijev), Konysbayev en Schetkin.

Opstelling Nederland: Krul (81. Zoet); Tete, Van Dijk, Bruma, Riedewald; Wijnaldum, Sneijder (80. Afellay), Blind; El Ghazi, Huntelaar (87. Van Persie) en Memphis.

Video’s

0-1 Wijnaldum

0-2 Sneijder

Bijzonderheden:

Praat Mee!