Gullit: ‘Aanstelling van Hiddink was een vreselijke fout’

Ruud Gullit hoopt dat bondscoach Danny Blind en zijn spelers de komende dagen een wonderlijke ontsnapping weten te bewerkstelligen in de groepsfase van de EK-kwalificatiereeks. In dat scenario moet Oranje zowel van Kazachstan als Tsjechië zien te winnen en verspeelt concurrent Turkije ten minste drie punten tegen datzelfde Tsjechië en IJsland.

Dat het zover is gekomen, wijt Gullit aan de aanstelling van Guus Hiddink. De 68-jarige Varssevelder volgde na het WK Louis van Gaal op als bondscoach van Oranje. ‘De EK-kwalificatie werd ingegaan met een nieuwe coach en ik denk dat ze daarbij een vreselijke fout hebben gemaakt door terug te grijpen op Guus Hiddink. Een goede coach, maar van een heel andere generatie’, zegt de oud-international, die in 1988 Europees kampioen werd met het Nederlands elftal.

Volgens Gullit had KNVB-directeur Bert van Oostveen de voorkeur moeten geven aan Ronald Koeman. ‘Iedereen hoopte dat Ronald Koeman het zou worden, omdat hij dichter bij de huidige generatie spelers staat. Maar dat is niet gebeurd. Het gevolg was dat er geen klik was tussen bondscoach en spelersgroep’, vervolgt Gullit tegenover de BBC. Uiteindelijk ging Koeman aan de slag in de Premier League als manager van Southampton, waarmee hij zich in zijn eerste seizoen plaatste voor de voorronde van de Europa League.

Inmiddels zwaait Blind de scepter bij het Nederlands elftal, nadat Hiddink en de KNVB deze zomer afscheid namen van elkaar. Het plan was eigenlijk dat de 54-jarige Zeeuw pas na het EK in Frankrijk Hiddink op zou volgen. ‘Maar hij moest het wel overnemen nadat Hiddink was vertrokken. Ik hoop dat hij de situatie nog kan draaien. Het zal heel lastig worden.’

‘De voetbalbond zal ook willen bewijzen dat ze de goede beslissing hebben genomen. Iedereen hoopt dat het goed gaat uitpakken’, aldus Gullit, die bij het mislopen van het EK en het eventuele ontslag van Blind niet denkt dat Koeman alsnog wordt aangesteld als bondscoach. ‘Ronald Koeman heeft al gezegd dat hij het stokje nu niet zal overnemen. Hij voelt zich verraden.’

Praat Mee!