Jong Oranje lijdt eerste nederlaag in EK-kwalificatie

Na de eerdere overwinningen op Cyprus (4-0) en Turkije (0-1) heeft Jong Oranje zondagmiddag zijn eerste nederlaag geleden in de kwalificatiereeks voor het jeugd-EK van 2017. In het Goffertstadion in Nijmegen ging het Nederlands elftal voor spelers onder de 21 jaar met 3-1 onderuit tegen Jong Slowakije.

Ten opzichte van de vorige interland tegen Jong Turkije zag bondscoach Fred Grim zich genoodzaakt om zijn elftal op vier plaatsen te wijzigen. Jean-Paul Boëtius en Sven van Beek waren niet fit voor de ontmoeting met de Slowaken, terwijl Karim Rekik en Riechedly Bazoer zich deze week bij het grote Oranje mochten melden. Ook de kersverse Oranje-international Anwar El Ghazi, Rick Karsdorp (liesblessure), Sheraldo Becker (privé-redenen) en Oussama Tannane (knieblessure) waren er zondagmiddag niet bij in het Goffertstadion.

Ondanks het grote aantal afwezigen kwam Jong Oranje in de zestiende minuut met 1-0 voor. Hans Hateboer gaf per toeval een dieptepass op Vincent Janssen. De spits van Jong Oranje hield zich knap staande tussen twee Slowaakse verdedigers, omspeelde de doelman en schoot koelbloedig raak. Het was op dat moment een goede afspiegeling van de krachtsverhouding.

Halverwege de eerste helft draaide het spelbeeld om en namen de Slowaken de touwtjes in handen. Nog voor de 1-0 loste Matus Bero het eerste waarschuwingsschot, waarna de twintigjarige middenvelder vijf minuten voor rust wederom in kansrijke positie kwam. Jong Oranje snakte naar de rust en leek met het nodige kunst- en vliegwerk de voorsprong te verdedigen.

Op slag van rust kwam Slowakije echter alsnog op 1-1 uit een hoekschop, die het gevolg was van een slippertje van Wesley Hoedt. Martin Chrien gaf de bal het laatste zetje mee, nadat doelman Mickey van der Hart eerst nog kon redden op een kopbal.

Ook in de tweede helft kreeg Jong Oranje geen vat op de Slowaken, die binnen 25 minuten uitliepen naar een comfortabele 1-3 voorsprong. Nederland liet zich wederom verrassen uit een corner, die dit keer vernietigend werd binnengeschoten door Milan Skriniar. Vijf minuten later was het wederom raak. Bero rondde een actie van FC Groningen-aanvaller Albert Rusnák af met een lage, harde schuiver in de verre hoek.

In het laatste kwartier van de wedstrijd kreeg Jong Oranje via Hateboer (schot naast) en Janssen (misser voor open doel) nog twee levensgrote kansen op de aansluitingstreffer. Het had wellicht nog kunnen leiden tot een echt slotoffensief, maar de 2-3 bleef uiteindelijk uit. Jong Slowakije heeft daardoor de koppositie overgenomen van Jong Oranje. Beide landen hebben na drie wedstrijden zes punten.

Scoreverloop:

16. Janssen 1-0

44. Chrien 1-1

64. Skriniar 1-2

69. Bero 1-3

Tussenstand kwalificatiepoule Jong Oranje

1. Jong Slowakije 3-6 (+3)
2. JONG ORANJE 3-6 (+3)
2. Jong Slowakije 3-6 (+3)
3. Jong Turkije 2-3 (+1)
4. Jong Wit-Rusland 2-3 (-1)
5. Jong Cyprus 2-0 (-6)

Opstellingen:

Opstelling Jong Oranje: Van der Hart; Hateboer, Luckassen, Hoedt,  Aké; Hendrix, Vilhena, Van Overeem (67. Sinkgraven); Mahi (74. Van Velzen), Janssen en Kishna (86. Menig).

Opstelling Jong Slowakije: Chovan; Ninaj, Skriniar, Valjent, Lobotka, Mihalik, Chrien, Rusnak, Mazan, Zrelak, Bero.

Bijzonderheden:

Video’s

1-0 Janssen

Praat Mee!