Tsjechië niet met sterkste elf tegen Nederland

Tsjechië treedt dinsdag in de Amsterdam ArenA niet in de sterkste opstelling aan tegen het Nederlands elftal. Dat heeft de Tsjechische bondscoach Pavel Vrba laten weten na afloop van de verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije.

‘Ik laat de selectie intact, maar zal enkele nieuwe spelers de kans geven om zich te laten zien tegen Nederland’, vertelde Vrba tegen de verzamelde pers, kort nadat zijn ploeg verzuimde om de koppositie in groep A van de EK-kwalificatie over te nemen van IJsland. De koploper morste eerder op de avond twee punten tegen Letland (2-2), nadat de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck via ex-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson en Oranje-killer Gylfi Sigurdsson nog wel met 2-0 was voorgekomen.

Bij een zege had Tsjechië de eerste plaats overgenomen, maar in plaats daarvan ging het met 2-0 onderuit tegen Turkije. Dat heeft eveneens vervelende consequenties voor Oranje, dat kwalificatie voor het EK vrijwel zeker op zijn buik kan schrijven. Alleen als een afgezwakt Tsjechië dinsdag in Amsterdam wordt verslagen en IJsland de Turken op een nederlaag trakteert, mag Nederland zich via de play-offs alsnog proberen te plaatsen voor het EK.

Borek Dockal mist de confrontatie met Oranje in elk geval vanwege een schorsing. Daarnaast is het goed mogelijk dat Arsenal-doelman Petr Cech tegen Nederland op de bank begint. De ervaren goalie van de Tsjechen moest zijn plek onder de lat tegen Turkije afstaan aan Tomás Vaclík. De sluitpost van FC Basel kreeg na afloop complimenten van Vrba voor zijn optreden. ‘Vaclík heeft getoond een betrouwbare doelman te zijn; ik heb hem niet op een fout kunnen betrappen bij beide tegentreffers’, aldus de bondscoach.

Over de teamprestatie tegen Turkije was Vrba minder te spreken. De benutte strafschop van Selçuk Inan, die de Turken daarmee op 0-1 zette, was volgens de keuzeheer het breekpunt van de wedstrijd. ‘Na de strafschop domineerde Turkije. Ze hadden de zaken over het algemeen ook beter onder controle dan wij, maar aan de andere kant hebben we ook minder gebracht dan in de eerste confrontatie’, doelde Vrba op de 2-1 zege in Turkije van een jaar geleden.

Praat Mee!