Bizarre cijfers: ‘Vloek op derde plek WK werd Oranje fataal’

Nu Nederland zich niet heeft gekwalificeerd voor het EK 2016 in Frankrijk, komen de verschillende theorieën boven drijven. Maar eentje steekt boven allen uit: wie derde wordt op een WK plaatst zich niet voor het volgende EK. En deze kan gerust als vloek worden beschouwd. Sinds Polen derde werd op het WK in 1982 heeft alleen Duitsland de vloek kunnen doorbreken door zich wel te plaatsen voor het EK wat daarna werd gehouden. Andere landen die hebben gefaald zijn onder meer Frankrijk en Italie. 

De vloek begint zoals gezegd in 1982, toen Polen de derde plaats veroverde op het wereldkampioenschap dat in Spanje werd gehouden, maar kwalificatie voor het EK in Frankrijk werd misgelopen. Ook Frankrijk, Italie, Zweden, Kroatië en Turkije werden slachtoffer van de vloek en wisten zich na een bronzen plak op het WK niet te kwalificeren voor het Europese toernooi. En nu is het dus de beurt aan het Nederlands elftal, na de derde plaats in Brazilië blijven de Oranje Leeuwen tijdens het EK thuis.

Het enige land dat de ruim dertig jaar oude vloek wist te doorbreken was Duitsland. Zowel in 2006 als in 2010 eindigden de Duitsers op een derde plek tijdens het wereldkampioenschap, maar wisten ze zich met gemak te plaatsen voor de daaropvolgende EK’s.

opvallende stat

Praat Mee!