Oplossing voor identiteitscrisis Oranje: Kerstboom 2.0

Zondagavond bij Studio Voetbal kwam de uitschakeling van het Nederlands elftal voor het EK 2016 uitgebreid ter sprake. De identiteitscrisis waarmee het Nederlandse voetbal te maken heeft, is volgens Co Adriaanse op te lossen met een nieuw systeem: Kerstboom 2.0.

De voormalige trainer van onder meer Ajax en AZ zag Oranje op het WK van 2010 en 2014 ook al worstelen met de Nederlandse gedachtegoed van voetballen. Zowel Bert van Marwijk als Louis van Gaal greep terug op een systeem waarbij meer zekerheid werd ingebouwd in de achterhoede. Adriaanse ziet een uitweg door te gaan spelen met drie centrumverdedigers, twee controleurs op het middenveld, twee dynamische spelers aan de buitenkant die zowel aanvallend als verdedigend hun steentje kunnen bijdragen en een spits die wordt ondersteund door twee creatieve spelers in zijn rug.

‘We moeten in oplossingen denken. We hebben een structureel probleem met buitenspelers als Robben niet speelt en kunnen niet normaal verdedigen met vier verdedigers’, onderbouwde Adriaanse zijn vernieuwde kerstboomformatie, geïnspireerd op het spel van Bayern München. ‘Hiermee kan je heel aanvallend spelen en als het nodig is de tent gesloten houden. Als je het zo invult, hebben we genoeg kwaliteit’, aldus de 68-jarige Amsterdammer.

Kerstboom 2.0

Praat Mee!