‘Niet Zivkovic, maar Dost en De Jong zijn de toekomstige spitsen van Oranje’

Woensdagavond spelen VFL Wolfsburg en PSV tegen elkaar in de groepsfase van de Champions League. Het treffen tussen de bekerwinnaar van Duitsland en de kampioen van Nederland zal ongetwijfeld met extra aandacht gevolgd worden door bondscoach Danny Blind. Bas Dost en Luuk de Jong, de toekomstige spitsen van het Nederlands elftal, komen in Wolfsburg immers in actie.

Het tweetal maakt momenteel uit wie de derde spits is van Oranje, achter Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar. Omdat beide aanvallers 32 jaar oud zijn, mag verwacht worden dat Dost of De Jong over een aantal jaar de eerste spits is van het Nederlands elftal. Dat ziet Youri Mulder ook. ‘Dost en De Jong zijn de spitsen van de toekomst voor Oranje’, zegt de oud-international in De Telegraaf.

‘Twee jaar terug dacht ik nog dat Richairo Zivkovic snel zou doorstoten. Ik vind dat een groot talent, maar hij laat het al een tijdje niet meer zien’, aldus Mulder over de aan Willem II uitgeleende jeugdinternational van Ajax. Pierre van Hooijdonk sluit zich aan bij zijn collega van de NOS wat Dost en De Jong betreft. ‘Al ben ik zelf wel gecharmeerd van Jürgen Locadia. Die heeft meer snelheid dan Dost en De Jong en dat is belangrijk in het moderne voetbal’, meent de ex-voetballer.

Waar Dost furore maakt in de Bundesliga, wist De Jong het niet voor elkaar te krijgen om te slagen bij de Duitse middenmoter Borussia Mönchengladbach. ‘Daarom heb ik een voorkeur voor Dost. Hij heeft het laten zien op het niveau van de Bundesliga, waar De Jong het erg moeilijk had. Dat zegt me meer dan goede prestaties in de Eredivisie’, laat Van Hooijdonk weten.

Daar is Mulder het niet mee eens. ‘Ik vind niet dat De Jong om die reden onder doet voor Dost. Het is te verklaren waarom hij niet is geslaagd bij Borussia Mönchengladbach. Ik heb nooit het gevoel gehad dat trainer Favre hem echt wilde hebben. Hij was veel meer de aankoop van de manager en daardoor is het nooit echt een gelukkig huwelijk geworden.’

Praat Mee!