Overzicht Nederlandse voetbalzomer 2016: van Oranje onder 19 tot aan de Olympische Spelen

Nu het Nederlands elftal voor het eerst in twaalf jaar niet aanwezig is op een groot eindtoernooi in de zomer, spreekt de vaderlandse media van een voetballoze zomer. Maar dat er in de zomer van 2016 geen voetbal is om te volgen, is niet waar. In tegendeel zelfs. Oranje onder 17 gaat het Nederlandse voetbal volgend jaar vertegenwoordigen op het Europese kampioenschap, terwijl onder 19 zich nog via de Eliteronde moet zien te plaatsen voor de eindronde in Duitsland. Het Nederlandse vrouwenteam kan zich in het voorjaar van 2016 kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de jeugdploeg van de vrouwentak kan zich ook plaatsen voor het EK. Er is dus helemaal geen voetballoze zomer, er is genoeg voetbal om te volgen in de zomer van 2016. We hebben alles op een rijtje gezet.

Overzicht Nederlandse voetbalzomer 2016

EK onder 19 in Duitsland – juli 2016

Oranje onder 19 heeft in jaren niet meer zo’n talentvolle lichting gehad als nu het geval is. De ploeg van bondscoach Aron Winter geldt dan ook als een van de favorieten om de titel te veroveren in Duitsland. Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar moet zich wel nog zien te kwalificeren voor de eindronde via de zogenaamde Eliteronde. Het nationale jeugdteam plaatste zich voor die Eliteronde door in een betrekkelijk eenvoudige poule met Frankrijk, Liechtenstein en Gibraltar op doelsaldo als tweede te eindigen. De kwalificatie verliep erg simpel, met onder meer een monsteruitslag tegen Gibraltar (9-0 winst) en een simpele overwinning op Liechtenstein (2-0). Alleen tegen Frankrijk werden er punten verspeeld (2-2).

Het prestigieuze jeugdtoernooi biedt ook meteen de kans om de beste nummers vijf alvast een ticket te geven voor het WK onder 20 dat in 2017 wordt gehouden in Zuid-Korea. Mocht Nederland dus als bij de eerste vijf eindigen op het EK, dan zijn ze alvast verzekerd van het WK het jaar daarop.

Blikvangers van het team van Winter zijn er te veel om op te noemen. De selectie bulkt van het talent en onder meer Donny van de Beek (Ajax), Steven Bergwijn (PSV), Frenkie de Jong (Ajax, verhuurd aan Willem II) en Jari Schuurman (Feyenoord) hebben al hun debuut gemaakt in de hoofdmacht. De twee Ajax-protégés Abdelhak Nouri en Vince Gino Dekker zijn dit seizoen voornamelijk actief in de Jupiler League en trainen regelmatig mee met het eerste.

Bovendien maken ook Timothy Fosu-Mensah en Javairo Dilrosun onderdeel uit van Oranje onder 19. Zij zijn beiden actief in Engeland. Fosu-Mensah verruilde in de zomer van 2014 de jeugdopleiding van Ajax voor die van Manchester United. Onlangs tekende hij zijn eerste profcontract bij The Red Devils. Dilrosun bewandelde hetzelfde pad, maar koos niet voor United maar voor stadsgenoot Manchester City. Fosu-Mensah mocht al meerdere malen meetrainen met het eerste team van trainer Louis van Gaal.

Speeldata pas bekend na indeling poules.

EK onder 17 in Azerbeidzjan – mei 2016

Oranje onder 17, dat onder leiding staat van oud-Feyenoorder Kees van Wonderen, kan zich in oktober gaan kwalificeren voor het Europees Kampioenschap onder 17 jaar dat in 2016 wordt georganiseerd in Azerbeidzjan. Het Nederlandse jeugdelftal speelt tussen 22 en 27 oktober een kwalificatiereeks waarbij het is ingedeeld in een poule met Zwitserland, Albanië en Wales.

De kwalificatie wordt binnen vijf dagen afgewerkt en ook hier gelden dezelfde regels als in het profvoetbal. De nummers één en twee gaan door en de beste nummer drie plaatst zich ook automatisch voor de eindronde. Lukt het Oranje niet om bij de eerste twee te eindigen, dan moeten ze of de beste nummer drie zijn, of een play-off wedstrijd spelen.

In de selectie van onder 17 zitten enkele bekende namen die dit jaar de stap hebben gezet naar de ploeg van Van Wonderen; Justin Kluivert, de zoon van oud-international Patrick Kluivert, Che Nunnely, Navajo Bakboord, Matthijs de Ligt, Anderson Lopez (allen Ajax) en Tahith Chong (Feyenoord).

Kwalificatiewedstrijden 22-10 tot 27-10-2015
22-10: Nederland – Wales
24-10: Albanië – Nederland
27-10: Nederland – Zwitserland

Speeldata van het EK zijn nog niet bekend gemaakt.

Kwalificatie Olympische Spelen, Nederlands vrouwenelftal – augustus 2016

De Oranje Leeuwinnen zijn in de zomer van 2016 mogelijk actief op de Olympische Spelen in Brazilië, maar dan moet er eerst een kwalificatietoernooi gewonnen worden met Noorwegen, Zweden en Zwitserland.

In maart organiseert Nederland dit mini-toernooi tussen de vier landen. De winnaar plaatst zich dus voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse voetbaldames konden in 2014 zich rechtstreeks plaatsen door de halve finale van het WK te bereiken, maar uiteindelijk wereldkampioen Japan was in de kwartfinale een maatje te groot.

Het mini-toernooi vindt plaats op 2, 5 en 9 maart en het speelschema ziet er als volgt uit.

02-03-2016: Noorwegen – Zweden & Zwitserland – Nederland
05-03-2016: Noorwegen – Nederland & Zweden – Zwitserland
09-03-2016: Zwitserland – Noorwegen  & Nederland – Zweden.

Het Olympische voetbaltoernooi gaat van start op 3 augustus 2016. Exacte speeldata zijn nog niet bekend.

EK onder 19 voor vrouwen in Slowakije – juli 2016

Ook de jeugdploeg van de vrouwen heeft een kans om zich volgend jaar te meten met de Europese top. De speelsters van bondscoach Jessica Torny kunnen zich via de Eliteronde plaatsen voor het EK onder 19, dat tussen 19 en 31 juli wordt gehouden in Slowakije.

De dames van onder 19 hebben de kwalificatiecampagne tegen Italië, Moldavië en Cyprus afgesloten als groepswinnaar en wonnen ook met gemak van Moldavië (12-0 winst) en Cyprus (9-0 winst). Alleen de wedstrijd tegen Italië werd met 1-1 gelijk gespeeld. In het voorjaar van 2016 wordt door de UEFA nog een Eliteronde georganiseerd en daaruit zal blijken of de speelsters zich definitief weten te plaatsen voor het EK. Wanneer deze wedstrijden worden gespeeld is nog niet bekend.

Blikvanger van de kwalificatiecampagne was Sisca Folkertsma. De aanvalster van SC Heerenveen produceerde in dertien wedstrijden acht doelpunten en komt ook nog eens uit in BeNeLeague met haar ploeg.

Het toernooi wordt gehouden van 19 juli tot 31 juli, exacte speeldata zijn nog niet bekend gemaakt.

Dat de komende zomer de boeken ingaat als ‘voetballoos’, is dus zeker niet waar. De hele zomer kan er genoten worden van het talentvolle Oranje onder 19 en onder 17 en eventueel kunnen we ook op de Olympische Spelen gaan kijken naar de Oranje Leeuwinnen. Uiteraard blijft Onze11 bovenop Oranje zitten, ook na de domper van het Nederlands elftal.

Praat Mee!