‘Gevaar is dat Van Gaal dan helemaal losgaat’

Louis van Gaal zal zich tijdens het WK in moeten houden, zo stelt inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. De bondscoach zou volgens hem eindelijk langer kunnen werken met zijn selectie en dat kan verkeerd aflopen. 

Hij kan twee jaar lang zijn ei niet kwijt als bondscoach. Dan kan ik me voorstellen dat hij zich loopt op te vreten en het gevaar is dat hij dan helemaal losgaat’, analyseert Verheijen. ‘Dat zou heel menselijk zijn, vergeet ook niet dat niemand in de staf als coach ervaring heeft op een eindtoernooi. Van Gaal moet gewoon één keer per dag 75 minuten lang zichzelf zijn. Dan heeft hij na drie weken trainen topfitte spelers.’

Verheijen geeft alvast een tip: ‘De klassieke fout die gemaakt wordt is een voorbereiding van drie weken met focus op fitheid terwijl de spelers al fit zijn na een lang seizoen. Ze moeten fris worden. Ik heb begrepen dat het bijhouden van de medische statussen van spelers vrij consequent gebeurt onder Van Gaal. Hij is daar zelf logischerwijs erg scherp op. We hebben bij het Nederlands elftal te maken met ervaren mensen die het klappen van de zweep kennen. Er zal echt niemand te veel arbeid gaan verrichten. De spelers hebben allemaal een moordend programma achter de rug bij hun clubs.’ (foto: Proshots)

Praat Mee!