‘Nederland liep EK mis dankzij speelstijl’

Nederland had tijdens de kwalificatiewedstrijden nooit vast mogen houden aan de zogenaamde ‘Hollandse School’. Zo schrijft Voetbal International in een analyse. Het Nederlands voetbal stelt internationaal gezien steeds minder voor, maar desondanks veranderde bondscoach Danny Blind niets.

Vooral de manier van voetballen is volgens VI achterhaald. ‘Nederland kwam tegen Tsjechië niet verder dan het hanteren van de lange bal. De ploeg viel al na enkele minuten uiteen in een soort 5-5-formatie, omdat de middenvelders Wesley Sneijder en Georginio Wijnaldum te snel naast spits Klaas-Jan Huntelaar terechtkwamen’, zo valt er te lezen.

Hoe Blind het dan wel aan had moeten pakken? Volgens het weekblad had de bondscoach iets meer inspiratie mogen halen uit de tactiek van Louis van Gaal tijdens het WK in Brazilië. ‘Als er geen sprake is van ongeorganiseerde druk vooruit of de onderlinge afstanden niet meer kloppen, dan worden onze ploegen kwetsbaar en is de Hollandse School eerder een ballast dan een voordeel. Dat kun je, net als in 1978, 1988 en 2014, maar beter aanvallen vanuit een verdedigende organisatie.’

Praat Mee!