‘Zit Van Persie maandag wel bij de voorselectie van Oranje? Je kunt het je afvragen’

Komende maandag maakt Danny Blind zijn voorselectie bekend voor de oefeninterlands tegen Wales (13 november) en Duitsland (17 november). Taco van den Velde vraagt zich in zijn column voor Voetbal International sterk af of de naam van Robin van Persie na het weekend op de voorlopige lijst staat. 

‘Natuurlijk heeft dat iets te maken met zijn leeftijd. Tegen Wales en Duitsland moet al gewerkt worden aan de toekomst en die toekomst is het WK 2018 in Rusland. Als dat toernooi wordt afgewerkt, is de aanvaller bijna 35 jaar. Je kunt je dus afvragen of de 101-voudige international nog deel moet uitmaken van een nieuwe cyclus’, stelt de verslaggever van het voetbalweekblad. ‘Maar het wel of niet selecteren van de Fenerbahçe-spits zal uiteindelijk van iets heel anders afhangen: zijn bedenkelijke rol rond de duels met Kazachstan en Tsjechië.’

‘Van Persie heeft zich in die dagen niet bepaald als een voorbeeldige teamspeler gedragen. Naar buiten toe heeft Blind de spits in bescherming genomen en bagatelliseerde hij een ruzie tussen Van Persie en Memphis’, vervolgt Van den Velde, die zich afvraagt of het akkefietje met Memphis Depay echt geen effect heeft gehad op de keuze van Blind om Van Persie tegen Kazachstan buiten de basisopstelling te laten.

‘Hoewel de bondscoach het later naar buiten toe afdeed als een onbeduidend bedrijfsongevalletje, behandelde hij het intern niet zo. Van Persie werd niet alleen naar binnen gestuurd, want de man die tijdens die besloten training nog op 10 acteerde in de basisploeg zat tijdens de interland ineens op de reservebank. Bovendien was het incident niet de enige keer dat de spits blijk gaf van zijn frustraties’, aldus de journalist, die merkt dat sinds Blind de aanvoerdersband afpakte van Van Persie hij ‘zich niet meer als de voorbeeldprof en teamspeler gedraagt die hij eerder wel was.’

‘Is Van Persie bereid zich ondergeschikt te maken aan het team?’

‘Dat is aan de ene kant logisch, de bondscoach doet er goed aan zo’n gelouterde speler met enige coulantie te behandelen en hem de kans te gunnen zijn teleurstelling te verwerken. Het negativisme mag echter niet doorslaan en te lang duren’, gaat Van den Velde verder. ‘Daarom is het interessant hoe Blind nu met de situatie omgaat. De bondscoach zal moeten inschatten of hij met Van Persie een speler heeft die bereid is zich ondergeschikt te maken aan het team. Zo niet? Dan heeft Robin van Persie na Nederland-Tsjechië zijn afscheidsronde gelopen’, besluit Van den Velde zijn column.

Praat Mee!