Gedwongen afscheid Van Persie: ‘Onvermijdelijk, maar dit verdient hij niet’

Danny Blind neemt geen halve maatregelen nadat het Nederlands elftal vorige maand kwalificatie voor het EK in Frankrijk misliep. De bondscoach van het Nederlands elftal gaat maandagmiddag in het bijzijn van de pers bekendmaken dat Robin van Persie niet meer in zijn plannen voorkomt.

De topscorer aller tijden van het Nederlands elftal is 35 jaar als het WK in Rusland van start gaat. Volgens De Telegraaf heeft Blind mede op basis daarvan besloten dat hij geen beroep meer wenst te doen op Van Persie. Ook de aanvaring die de spits van Fenerbahçe had met Memphis Depay tijdens een besloten training voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan (1-2 zege) heeft niet in het voordeel van Van Persie gewerkt.

De teller van Van Persie stokt daardoor op 101 interlands. Tijdens het afgelopen WK was hij nog uitermate succesvol met Oranje. Met zijn legendarische zweefkopbal tegen Spanje (5-1 zege) stond hij aan de basis van de uiteindelijke derde plaats die het Nederlands elftal behaalde onder leiding van Louis van Gaal. Na zijn vertrek kwam de klad er echter in onder Guus Hiddink en diens opvolger Danny Blind en slaagde Nederland er vorige maand niet in zich te kwalificeren voor het EK van volgend jaar zomer.

‘Daarmee heeft Van Persie helaas niet de regie van zijn eigen afscheid als international kunnen voeren’, schrijft Valentijn Driessen maandag in De Telegraaf. Van Persie gaf immers na de verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (2-3) nog aan dat hij zelf niet van plan was om te bedanken voor het Nederlands elftal. Dat Van Persie uitgerekend in zijn (voorlopig) laatste interland in eigen doel scoorde, maakt het besluit van Blind extra pijnlijk.

‘Een dergelijk roemloos afscheid verdient Van Persie niet, maar de wijze waarop was door de vroegtijdige EK-uitschakeling onvermijdelijk’, vindt Driessen. ‘De bondscoach gaat bij Oranje wel door met Sneijder en Robben, beiden 31 jaar. Hoewel laatstgenoemde in de acht interlands in 2015 slechts een half uur in het veld stond. In de toekomst ligt besloten of dat uiteindelijk een verstandig besluit is.’ (Foto: Kathi Rudminat, Wiki Commons)

Praat Mee!