Derksen snapt keuze Blind niet: ‘Van Persie is internationaal gezien veel beter dan De Jong’

Danny Blind baarde maandagmiddag opzien door Robin van Persie niet op te nemen in zijn voorselectie. De topscorer aller tijden van Oranje is het grootste slachtoffer van de desastreus verlopen EK-kwalificatiereeks, waarin plaatsing voor de eindronde in Frankrijk werd misgelopen. Ondanks de mindere vorm van Van Persie kan Johan Derksen de beslissing van Blind om zijn vice-aanvoerder te laten vallen niet volgen.

De 66-jarige televisiepersoonlijkheid kan zich niet vinden in de 26-koppige selectie die Blind heeft samengesteld. ‘Ik heb totaal geen vertrouwen meer in onze bondscoach’, trapte Derksen maandagavond bij Voetbal Inside zijn betoog fel af. ‘Je kunt Van Persie er wel uitgooien, maar die is internationaal gezien nog altijd tien keer beter dan Luuk de Jong, die alleen tegen De Graafschap excelleert.’

Volgens Derksen heeft het buitenlandse avontuur van Luuk de Jong laten zien dat de 25-jarige aanvaller niet goed genoeg is voor de spitspositie bij Oranje. ‘In Duitsland kon hij het niet aan. En in Engeland kon hij het niet aan’, doelde de voormalig hoofdredacteur van Voetbal International op zijn tijd als speler van Borussia Mönchengladbach en Newcastle United (op huurbasis).

Derksen hecht er weinig waarde aan dat De Jong in Nederland het net wél makkelijk weet te vinden. ‘Als je het in Nederland niet aankan, dan heb je waarschijnlijk je linkerschoen aan je rechtervoet. Dat gaat al snel als je als spits in Nederland speelt. Maar De Jong is internationaal gezien van geen enkele waarde. Daar heeft hij de handelingssnelheid niet voor’, vervolgde Derksen.

‘Blind heeft wat tegen Van Persie’

De verklaring van Blind voor het passeren van Van Persie schoot eveneens in het verkeerde keelgat van Derksen. Volgens de bondscoach is de 32-jarige spits van Fenerbahçe niet fris en speelt hij bovendien ver ondermaats in de Turkse competitie. ‘Een niet scherpe en niet frisse Van Persie is kwalitatief nog altijd veel beter dan een topfitte Luuk de Jong. Ik vind het veel te voorbarig, vooral voor een speler die zoveel heeft betekent voor het Nederlandse voetbal’, aldus Derksen, die de indruk krijgt dat Blind wat tegen Van Persie heeft.

Praat Mee!