Kuijt spreekt Blind tegen: ‘Ik wilde heel graag terugkeren’

Dirk Kuijt blijft er nog altijd bij dat hij het Nederlands elftal tijdens de vorige interlandperiode heel graag wilde helpen. Hij spreekt daarmee bondscoach Danny Blind tegen, die maandag op zijn persconferentie bekendmaakte dat Kuijt alleen terug wilde keren indien hij verzekerd zou zijn van een basisplaats.

‘Het klopt dat ik Dirk heb gepolst om er de laatste twee wedstrijden bij te zijn’, liet Blind desgevraagd weten. ‘Daar wilde hij over nadenken en daar hebben we zelfs allebei een nachtje over geslapen. En Dirk wilde dat alleen als ik hem een basisplaats kon garanderen. Dat kon ik niet.’

Kuijt legt tegenover De Telegraaf uit dat hij geen garantie op een basisplaats heeft gevraagd. ‘Ik zei dat ik voor mijn gevoel alleen binnen de lijnen van waarde zou kunnen zijn en niet daarbuiten. Dat heb ik onder Guus Hiddink ook al aangegeven en was de reden waarom ik destijds ben gestopt. Daar was wat mij betreft geen verandering in gekomen’, aldus de 35-jarige Katwijker.

Dat Kuijt Oranje niet wilde helpen in aanloop naar en tijdens de EK-kwalificatieduels met Kazachstan en Tsjechië spreekt hij dan ook tegen. ‘Dat wilde ik heel graag. Ik heb altijd met heel veel liefde en passie voor Oranje gespeeld. Anders kom je ook niet tot 104 interlands, denk ik’, zegt Kuijt, die Blind de knoop liet doorhakken. ‘Uiteindelijk was het aan de bondscoach om mij te selecteren of niet. Ook al omdat ik pas werd benaderd op het moment dat de internationals al twee dagen bij elkaar waren.’

Afspraak geschonden door Blind

Na afloop van het gesprek dat de bondscoach en Kuijt met elkaar hadden, spraken ze af niet naar buiten te treden over gesprek. Die afspraak werd maandag geschonden door Blind. ‘Naar de reden waarom hij dat toch bekend heeft gemaakt, kan ik alleen gissen’, stelt Kuijt.

Praat Mee!