Veel lof voor Feyenoord-aanvaller: ‘Hij laat een elftal beter spelen’

Eljero Elia heeft er goed aan gedaan om terug te keren naar de Eredivisie. De aanvaller kende in het buitenland niet al te veel successen, maar is dit seizoen bij Feyenoord op dreef. Volgens Pierre van Hooijdonk is hij in korte tijd uitgegroeid tot een sterkhouder bij de Rotterdammers.

Voor de laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden zat Elia al bij de selectie van Oranje en ook nu staat zijn naam weer op de lijst. Volgens Van Hooijdonk heeft altijd het hele elftal baat bij de manier van voetballen van de buitenspeler. ‘Ik heb het aan het begin van het seizoen al gezegd: Feyenoord smacht naar zijn bijdrage. Alles verandert als je een speler hebt die zijn tegenstander acht van de tien keer links of rechts kan passeren. Daardoor ga je als elftal beter spelen. Een andere verdediger moet hem opvangen, waardoor iemand anders – bijvoorbeeld Dirk Kuyt – vrij moet worden gelaten’, aldus de oud-Feyenoorder in de VARAgids.

‘Ik vraag me ook af wat er gebeurt, mocht Elia een keer wegvallen. Andere posities zijn bij Feyenoord goed bezet, maar op de linksbuitenplek zal het verval wat groter zijn, vrees ik’, vervolgt Van Hooijdonk, die denkt dat Feyenoord een serieuze gooi kan doen naar het kampioenschap. ‘Ik zie dat de ingrediënten voor een kampioenschap aanwezig zijn, maar nee, ik ga nog niet mee met de mensen die zeggen dat de Coolsingel alvast kan worden gereserveerd. Het enthousiasme is begrijpelijk, maar zoals wielrenners het zeggen: Parijs is nog ver.’

Praat Mee!