Ontslag bij Oranje deed Hiddink pijn: ‘Ik heb een moeilijke zomer gehad’

Guus Hiddink heeft voor de eerste keer gereageerd op zijn vertrek als bondscoach van het Nederlands elftal. De voorganger van Danny Blind werd deze zomer door de KNVB afgerekend op de tegenvallende resultaten van Oranje in de EK-kwalificatiereeks.

In gesprek met de NOS vertelt Hiddink dat zijn ontslag hem zwaar viel. ‘Ik heb een moeilijke zomer gehad. Ik vond het een moeilijke periode, moet ik eerlijk zeggen’, aldus de 68-jarige Varssevelder, die in juni tegen Letland (0-2 zege) voor de laatste keer als eindverantwoordelijke op de bank zat bij het Nederlands elftal. Ten tijde van zijn vertrek stond Nederland in de EK-kwalificatiepoule op de derde plek.

Dat Oranje onder Blind er niet in slaagde zich te plaatsen voor Euro 2016 kwam als een verrassing voor Hiddink. ‘Ik had het nog wel verwacht. We zaten er nog dichtbij na een heel moeilijke fase in het begin’, zegt Hiddink. Na nederlagen tegen IJsland (0-1), Turkije (3-0) en Tsjechië (2-3) eindigde Nederland als vierde in de poule. ‘Heel teleurstellend, voor iedereen die heel direct betrokken is bij het Nederlands elftal. Helaas is het in de laatste periode niet gelukt.’

Hiddink wil niet speculeren over de vraag of Nederland zich onder zijn leiding wel had geplaatst voor het EK. ‘Dat kun je nooit zeggen in het voetbal’, meent de oud-bondscoach. Tot slot blikt Hiddink vooruit op de periode die het Nederlands elftal staat te wachten. ‘We hebben een nieuwe fase nu. We zitten in een periode van schoonmaken en moeten kijken of we iets nieuws kunnen bedenken. Je moet uiteindelijk toch weer met een glimlach naar voren’, sluit hij positief af.

Praat Mee!