‘Huwelijk tussen Van Persie en Fenerbahçe staat op springen’

Robin van Persie werd deze zomer bij Fenerbahçe binnengehaald als een held, maar die status is in een paar maanden tijd flink afgebrokkeld. De 101-voudig Oranje-international heeft nog niet kunnen imponeren in Istanboel en haalde vorige maand de woede van de Turkse fans op zijn hals door niet te juichen voor een doelpunt van zijn Braziliaanse concurrent Fernandao. Het valt daardoor nog maar te bezien of Van Persie zijn belofte gaat inlossen bij Fenerbahçe.

Volgens Yordi Yamali, redacteur van de online voetbaltalkshow FC Afkicken, begeeft Van Persie zich langzamerhand richting de uitgang. ‘Als je wedstrijden van Fenerbahçe ziet, dan heeft Van Persie misschien twintig balcontacten in zeventig minuten. Dat haalt Fernandao al in twintig minuten’, vergelijkt de Turkse voetbalkenner in het gratis dagblad Metro de twee spitsen van Fenerbahçe met elkaar. ‘Van Persie loopt weinig en doet eigenlijk niets. Ik gok dat hij in de winter al weg wil.’

Dat de samenwerking tussen Fenerbahçe en Van Persie dreigt te mislukken, heeft alles te maken met de manier waarop hij is binnengekomen bij de club. De oud-speler van Manchester United was niet topfit toen hij zijn handtekening zette onder een meerjarig contract in Turkije en moest daardoor meerdere wedstrijden in de openingsfase van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Toen hij eenmaal fit was, moest hij plaatsnemen op de bank en als invaller zijn waarde bewijzen. Dat deed hij zo nu en dan, maar dat was voor Fenerbahçe-trainer Vitor Pereira niet genoeg om hem te bombarderen tot een vaste basisspeler.

Het is daarom zaak voor Van Persie om zich keihard terug te knokken bij zijn nieuwe werkgever, net als Wesley Sneijder vorig jaar deed in aanloop naar het WK in Brazilië. ‘Hij zat in dezelfde situatie bij Galatasaray en is heel hard gaan trainen en heeft zich teruggevochten. Dat zie ik niet gebeuren bij Van Persie’, denkt Yamali. Een oplossing voor Van Persie zou tijdens de winterse transfermarkt zomaar kunnen komen vanuit Spanje.

‘Volgens Nederlandse media is er interesse van Barcelona. Maar dan gaat hij van bank naar bank en het is daar ook lekker weer, maar ik denk niet dat hij daar evenveel gaat verdienen. Duidelijk is dat het tussen Van Persie en Fenerbahçe geen gelukkig huwelijk is, dat waarschijnlijk gaat leiden tot een scheiding’, aldus Yamali, die wel een slag om de arm houdt. ‘Voetbal is een opportunistisch spel. Als hij er tegen Ajax drie inknalt en de Arena stilkrijgt, dan is alles weer anders.’

Praat Mee!