Nederland zakt verder weg op FIFA-ranking

Het is snel bergafwaarts gegaan met het Nederlands elftal na de uitstekende prestaties op het WK van 2014. Er werd meer verloren dan gewonnen en dat leidde vorige maand tot uitschakeling voor het EK in Frankrijk volgend jaar zomer, en dat is terug te zien op de FIFA-ranking. Oranje zakt opnieuw, van de veertiende naar de zestiende plaats.

Nederland is ingehaald door de voormalige nummer zeventien Italië (nu dertiende) en Uruguay, dat acht plekken stijgt en nu op plaats twaalf staat. België voert voor het eerst in de historie bovenaan de FIFA-ranglijst aan. Onze zuiderburen hebben de afgelopen jaren een wonderbaarlijke inhaalrace ingezet. In 2009 stond België immers nog op plek 66 (!). Het stoot daarmee Argentinië van de troon, dat nu derde staat vlak achter wereldkampioen Duitsland.

Turkije en Tsjechië, die zich ten koste van Oranje plaatsten voor het EK, heeft Nederland nog wel onder zich weten te houden. Datzelfde geldt voor IJsland, de nummer twee in de EK-kwalificatiepoule van het Nederlands elftal. De eilandbewoners zijn gezakt van de 23ste naar de 31ste plaats, nadat zij in oktober gelijkspeelden tegen Letland (2-2) en verloren van Turkije (1-0).

De situatie waarin Oranje terecht is gekomen na het WK is zeer opvallend te noemen. Nederland veegde in Brazilië het gastland nog van de mat in de troostfinale (3-0) en niemand leek zich druk te maken of Nederland zich wel ging kwalificeren voor het volgende grote eindtoernooi. Niets bleek minder waar onder bondscoaches Guus Hiddink en Danny Blind. Nederland speelde in totaal nog veertien duels, waarvan er slechts vijf winnend werden afgesloten. Maar liefst acht wedstrijden eindigden in een nederlaag, terwijl er één keer werd gelijkgespeeld (tegen Turkije, 1-1).

Nederland eindigde de laatste vijftien jaar altijd in de top tien van de FIFA-ranking. In 1999 was de drievoudig WK-finalist negentiende bij de laatste ranglijst van dat jaar. Oranje speelt nog twee oefenwedstrijden dit jaar; op 13 november tegen Wales en vier dagen later tegen wereldkampioen Duitsland. (Foto: Freek Jansen, Twitter)

Praat Mee!