Cocu wijst nieuwe spits Oranje aan: ‘Hij laat mensen om zich heen beter spelen’

Robin van Persie was jarenlang de onbetwiste aanvalsleider van het Nederlands elftal, maar lijkt onder bondscoach Danny Blind zijn langste tijd als international te hebben gehad. Met het oog op de toekomst zou het niet onlogisch zijn als Luuk de Jong (25) en Bas Dost (26) tijdens de oefeninterlands tegen Wales en Duitsland een kans krijgen in de spits. De Jong is volgens zijn trainer Phillip Cocu in elk geval klaar voor een basisplaats bij het Nederlands elftal.

De oefenmeester van PSV prijst in het Algemeen Dagblad de sterke punten in het spel van zijn spits. Volgens Cocu kan De Jong uitstekend fungeren als aanspeelpunt en is hij bedreven in het afmaken van voorzetten vanaf de zijkant. ‘Maar de fase waarin Oranje nu zit vraagt ook om een andere kwaliteit die Luuk heeft: hij laat mensen om zich heen beter spelen’, aldus de voormalige international van het Nederlands elftal.

De Jong maakte dit seizoen al tien competitiedoelpunten voor PSV en was vorige week nog trefzeker in de met 2-0 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen het VFL Wolfsburg van Dost, zijn concurrent bij Oranje. Cocu vindt het dan ook hoog tijd dat De Jong een kans krijgt. ‘Je ziet dat de stap vanuit het buitenland terug naar PSV goed is geweest voor hem. Luuk heeft zichzelf weer opgericht op een manier dat ik denk: Oranje-waardig? Ja, dat is het absoluut.’

Praat Mee!