‘Of Van Oostveen zichzelf al heeft geëvalueerd? Ben je gek’

Louis van Gaal besloot eind 2001 de eer aan zichzelf te houden nadat hij zich met het Nederlands elftal niet had weten te plaatsen voor het WK in Japan en Zuid-Korea. Dat voorbeeld volgde Danny Blind vorige maand niet toen Oranje onder zijn leiding naast een ticket voor het EK in Frankrijk greep. Ook Bert van Oostveen, die als technisch directeur van de KNVB verantwoordelijk is voor de aanstelling van Blind, zit nog altijd op zijn post. 

Opstappen is volgens Willem Vissers zelfs geen moment opgekomen in het hoofd van Blind. ‘Even brak vorige week bij de toelichting van zijn selectie een luchtig lachje door, op de logische vraag of hij in de maand na de uitschakeling had gedacht aan opstappen. Nee, natuurlijk niet. Hij gaat gewoon door, ook na drie desastreuze nederlagen’, schrijft de chef sport van De Volkskrant maandagochtend in zijn column.

‘Ondraaglijk lichtzinnig, hoe terechte kritiek vervliegt in het luchtledige. Veel te weinig is gezegd over foute, onevenwichtige opstellingen, over het spel dat, nog lastig, slechter was dan onder voorganger Hiddink. Onsamenhangender vooral. En dan die slechte communicatie met en over Kuijt, met en over Van Persie, over Ziyech. Of die moeizame gesprekjes met trainers van topclubs’, somt Vissers een aantal fouten van Blind op.

Ook Van Oostveen krijgt een veeg uit de pan. ‘Of die zichzelf al heeft geëvalueerd? Ben je gek. Ook hij blijft gewoon, ondanks zijn desastreuze besluit om Hiddink halverwege de kwalificatie zonder duidelijke toelichting weg te sturen en Blind te laten vastlopen in het moeras van de toekomst’, aldus Vissers. ‘De raad van commissarissen heeft zich alweer keurig laten uitbetalen voor bewezen controle, meldde het jaarverslag van de KNVB. Half november staat nog een evaluatie op de agenda, voor de vorm’

Praat Mee!