Huntelaar mist Nigel de Jong en Heitinga: ‘Nog altijd raar dat zij ontbreken’

De omvang van de oude garde bij Oranje wordt steeds kleiner en kleiner. Dirk Kuijt zwaaide vorig jaar op 34-jarige leeftijd met een bronzen WK-medaille op zak af bij het Nederlands elftal, terwijl de gepasseerde Robin van Persie (32) voorlopig niet meer hoeft te rekenen op een uitnodiging van bondscoach Danny Blind. Alleen Wesley Sneijder (32), Arjen Robben (31), Klaas-Jan Huntelaar (32) en Maarten Stekelenburg (33) zijn daardoor nog overgebleven van de gouden lichting die vijf jaar geleden de WK-finale haalde. En daar kan Huntelaar nog altijd niet aan wennen.

De afwezigheid van Van Persie is een nieuwe ’tik’ die de spits van Schalke 04 even een plaatsje moet geven. ‘Dat voelt wel raar’, geeft Huntelaar aan tegenover het ANP. ‘Net zoals het nog steeds raar is dat Nigel de Jong en John Heitinga ontbreken. Dat zijn jongens van mijn generatie’, noemt de goaltjesdief van Oranje ook twee spelers die al wat langer uit beeld zijn verdwijnen. Heitinga, tegenwoordig bankzitter bij Ajax, speelde zijn laatste interland op 11 juni 2013, terwijl De Jong onder Blind nog geen enkele keer is opgeroepen.

Huntelaar hoopt zijn voetbalpensioen nog met een aantal jaar uit te kunnen stellen. ‘Voetballen doe je niet tot het oneindige. Maar ik heb de horizon nog niet in zicht’, aldus de aanvaller. Het WK 2018 in Rusland staat ook ‘gewoon’ op het wensenlijstje van Huntelaar, alhoewel hij weet dat kwalificatie voor het mondiale eindtoernooi een lastige klus gaat worden. ‘Ja, zeg dat wel’, weet Huntelaar dat Oranje in een poule met Zweden en Frankrijk groepswinnaar moet worden voor een direct ticket naar het WK.

Nog een keer een eindtoernooi mislopen hoopt Huntelaar niet mee te maken. Het litteken dat het missen van het EK in Frankrijk heeft achtergelaten is nog altijd voelbaar voor de Achterhoeker. ‘Die pijn zullen we tot en met het EK blijven voelen. Maar we moeten ook verder. Het is niet anders, we moeten ons nu richten op de start van de WK-kwalificatie volgend jaar september.’

Groepsgesprek met internationals

Maar eerst richt Oranje zich op de oefeninterlands die het komende jaar op het programma staan, te beginnen met de uitwedstrijd tegen Wales van aankomende vrijdag. Het groepsgesprek dat maandag bij aankomst van de internationals in het spelershotel in Noordwijk is gevoerd, was echter ook van belang, evenals de gesprekken die nog gaan volgen. Tijdens de plenaire bijeenkomst werden harde woorden niet geschuwd.

‘Dat lijkt me duidelijk als je het EK mist. Het heeft vanaf het begin af aan tegen gezeten in de EK-kwalificatie. Maar geluk dwing je af en pech vaak ook een beetje. Ik ga niet zeggen wat er precies gezegd is tijdens het gesprek. Dat houden we intern. Maar ik heb mijn zegje ook gedaan’, was het enige dat Huntelaar daarover kwijt wilde.

Praat Mee!