‘Groot misverstand’ rond Memphis: ‘Zijn gedrag past in deze tijd’

Alle aandacht was vorige maand bij Oranje op Memphis Depay gericht. De aanvaller van Manchester United trok voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië het verkeerde shirt aan, waarop het vlaggetje van IJsland stond afgedrukt, en weigerde na afloop van diezelfde wedstrijd de pers te woord te staan. Een aantal dagen eerder raakte Memphis ook al in opspraak, nadat hij op een besloten training het aan de stok kreeg met Robin van Persie. Desondanks is Martijn Krabbendam nog altijd van mening dat de talentvolle aanvaller een belangrijke pion is bij het Nederlands elftal.

Dat schrijft de Oranje-watcher woensdag in de nieuwe editie van Voetbal International. Volgens Krabbendam is dergelijk gedrag iets dat vaak voorkomen bij de nieuwe generatie. ‘Memphis Depay behoort tot deze nieuwe generatie. Hij trekt zich nergens iets van aan en bepaalt zelf wel of hij met een sjaal van Louis Vuitton naar Oranje komt. Eerder al ging hij stappen met een gouden grill in zijn mond. Daarbij heeft hij weinig zin met journalisten te praten’, tekent Krabbendam op.

‘Het is geen gedrag dat strookt met z’n cijfers bij het Nederlands elftal: hij was nul keer betrokken bij een doelpunt tijdens de mislukte EK-kwalificatiereeks. Maar zijn gedrag past wel in deze tijd. Er is geen jongen van begin twintig die het heel raar zal vinden. Probleem met Memphis is dat hij onder een loep ligt’, gaat de VI-journalist verder. Dat de inbreng van Memphis bij Oranje zo beperkt is, betekent niet dat hij plotseling uit beeld verdwijnt bij Danny Blind. De bondscoach tikte zijn aanvaller wel op de vingers, maar nam hem uiteindelijk gewoon op in zijn selectie voor de interlands tegen Wales en Duitsland.

‘De bondscoach beseft dat Memphis een van de grootste talenten is. Zelfs Cristiano Ronaldo noemde hem in zijn documentaire een ster; topspelers herkennen elkaar’, haalt Krabbendam een uitspraak van de drievoudig winnaar van de Gouden Bal aan, waarin hij Memphis aanwees als een speler die hem op termijn kan opvolgen als beste speler van de wereld. ‘Vraag is nu wat zwaarder gaat wegen: zijn kwaliteiten of z’n gedrag en kledingkeuze? Misschien heerst rond Memphis een groot misverstand. Als hij zich een klein beetje aanpast en zijn criticasters tonen iets meer begrip, valt er prima met elkaar te leven.’

Praat Mee!