AD: ‘Blind grijpt tegen Wales terug op ‘Van Gaal-systeem”

Danny Blind gaat de komende interlands tegen Wales en Duitsland gebruiken om te experimenteren met een tweetal systemen. Zowel het 5-3-2 systeem van oud-bondscoach Louis van Gaal als een andere invulling van het 4-3-3 systeem wordt de komende week uitgetest bij het Nederlands elftal. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Tegen Wales kiest de bondscoach waarschijnlijk voor drie centrale verdedigers, die op de flanken worden bijgestaan door twee opkomende backs. Met dat recept schopte Oranje het op het WK in Brazilië tot de halve finale. Onder meer het veel sterker geachte Spanje (5-1) en Brazilië (3-0) werden met die speelwijze afgetroefd door het Nederlands elftal van Van Gaal. Diens opvolger Guus Hiddink besloot dat systeem in de EK-kwalificatiereeks echter los te laten, alhoewel hij tegen Tsjechië wel voor een keer teruggreep op de 5-3-2 formatie.

Ook Blind hield sinds zijn aanstelling vast aan het 4-3-3 systeem, maar lijkt daar nu toch enigszins vanaf te stappen. ‘Lijkt’, want voor het oefenduel met Duitsland gaat de bondscoach mogelijk wel beginnen met een viermansverdediging. Toch is Blind ook tegen de wereldkampioen van plan om meer zekerheid in te gaan bouwen in zijn elftal. In plaats van één defensieve middenvelder kiest de bondscoach tegen de Duitsers waarschijnlijk voor twee controleurs op het middenrif.

De oefeninterlands tegen Wales en Duitsland staan vrijdag (20.45 uur) en dinsdag (20.45 uur) op het programma. De technische staf en de spelers van het Nederlands elftal stappen vandaag op het vliegtuig naar Cardiff, waar Oranje nog een training zal afwerken op Welshe grond. Na de wedstrijd tegen Wales verblijft de equipe van Blind nog een aantal dagen in dat land, voordat op maandag wordt afgereisd naar Hannover voor de confrontatie met onze oosterburen.

Praat Mee!