Stekelenburg: ‘Het doel is eerste doelman van Oranje worden’

Jasper Cillessen mag zich gaan opmaken voor een aanval op zijn positie als eerste doelman van het Nederlands elftal. Maarten Stekelenburg is weer helemaal terug en heeft een duidelijk doel gesteld voor zichzelf. 

‘Mijn doel is om weer eerste doelman van Nederland te worden’, laat de 33-jarige doelman van Southampton weten in De Volkskrant. Dat naast Cillessen ook Vermeer een streepje voor heeft op Stekelenburg doet niets af aan zijn toekomstplannen bij Oranje. ‘Dat betekent niet dat ik niet ambitieus ben.’

Dat Stekelenburg überhaupt is opgeroepen door bondscoach Danny Blind heeft hij voor een groot deel te danken aan Ronald Koeman. De manager van Southampton gaf de huurling van Fulham deze zomer het vertrouwen onder de lat bij de Premier League-club, nadat eerste keus Fraser Forster vorig seizoen een zware knieblessure opliep. Daarmee kwam een einde aan een lange periode waarin Stekelenburg niet of nauwelijks speelde.

Die begon in de zomer van 2011, toen Stekelenburg een meerjarig contract tekende bij AS Roma. Onder toenmalig trainer Luis Enrique raakte de 54-voudig international al snel zijn basisplaats kwijt. ‘Het eerste wat hij deed was een nieuwe keeper halen. Dan weet je wel hoe laat het is’, legt Stekelenburg uit waar het fout ging in Rome. Ook zijn transfer naar Fulham, twee jaar later, liep uit op een mislukking. Stekelenburg kreeg in Londen te maken met de onorthodoxe trainingsmethoden van Felix Magath.

‘Als je mij op trainingen 10 kilometer laat lopen, denk ik niet dat ik daar beter ballen van ga tegenhouden’, blikt de geboren Haarlemmer terug op zijn beginperiode bij Fulham. Stekelenburg besloot zijn mening ook kenbaar te maken bij Magath, die daar niet van gediend was. ‘Misschien had ik toen wat slimmer moeten zijn en mijn mond moeten houden. In Nederland kun je meepraten. In het buitenland ligt dat gevoeliger.’

Een uitleenbeurt aan AS Monaco had ook niet het gewenste effect. In het prinsdom moest Stekelenburg concurreren met Danijel Subasic. Een strijd die de Nederlander niet won, waardoor hij het moest doen met speelminuten in de Franse bekertoernooien. Afgelopen zomer besloot Stekelenburg daarom terug te keren naar Fulham, waar hij opnieuw kreeg te horen dat hij niet voorkomt in de plannen van de huidige trainer.

Sinds hij is verhuurd aan Southampton gaat het echter weer de goede kant op met de loopbaan van Stekelenburg. Forster revalideert wel sneller dan verwacht van zijn knieblessure en maakt waarschijnlijk nog dit jaar zijn rentree. De grote vraag is dan ook of Stekelenburg tijdens de tweede seizoenshelft nog steeds de eerste keus is van Koeman. (Foto: Instagram)

Praat Mee!