Jong Oranje boekt benauwde zege op Wit-Rusland

Jong Oranje heeft donderdagavond goede zaken gedaan in groep 8 van de EK-kwalificatie. In het Koning Willem II Stadion in Tilburg boekte het Nederlands elftal voor spelers onder 21 jaar een nipte zege op directe concurrent Wit-Rusland: 1-0.

Voor aanvang van het duel wist de ploeg van bondscoach Fred Grim dat het de drie punten hard nodig had. Eerder op de dag schaarde Jong Turkije zich namelijk bij het rijtje landen met zes punten, dat aan het begin van de avond verder bestond uit Nederland, Wit-Rusland en Slowakije. In de wetenschap dat alleen de groepswinnaar zich rechtstreeks plaatst voor het Europees kampioenschap onder 21 jaar, waren de drie punten tegen de Wit-Russen meer dan welkom.

Dat was ook goed af te zien aan het spel van Jong Oranje. Net als tijdens de eerste thuiswedstrijd tegen Jong Cyprus (4-0 zege) legde Nederland zijn wil op aan de tegenstander. Wit-Rusland werd in het eerste halfuur bij de strot gegrepen door Jong Oranje, dat na 25 minuten spelen dik verdiend op een 1-0 voorsprong kwam. Een hakbal van Ricardo Kishna werd gecontroleerd door Vincent Janssen en vervolgens knap afgewerkt door de spits van AZ, die daarmee alweer zijn vierde doelpunt van de EK-kwalificatiecyclus liet aantekenen.

Richting het einde van de eerste helft liet Jong Oranje de teugels wat vieren en werd Wit-Rusland zowaar gevaarlijk uit een vrije trap en met een poging van afstand van Aleksandr Poznyak. De allergrootste kans was echter voor Sven van Beek, die het eindstation was van een goede ingestudeerde vrije trap. De 21-jarige verdediger maaide de bal ietwat wild langs de verkeerde kant van de paal, waardoor de ruststand op 1-0 bleef steken.

Beetje bij beetje gaf Jong Oranje in de tweede helft de controle uit handen. Voetballend kwam Nederland er maar bij vlagen aan te pas, waardoor het duel meer en meer aankwam op de strijdlust van beide ploegen. Jong Oranje ging daarin goed mee met de Wit-Russen en hield achterin de poorten gesloten.

In een zinderende slotfase kregen beide ploegen voldoende mogelijkheden om te scoren, maar zowel Wit-Rusland als Jong Oranje vergat de trekker over te halen. Queensy Menig was namens Nederland nog het dichts in de buurt van een doelpunt. De invaller raakte in de slotminuten de onderkant van de lat.

Scoreverloop:

25. Janssen 1-0

Opstellingen:

Opstelling Jong Oranje: Van der Hart; Brenet, Van Beek, Rekik, Aké; Hendrix (76. Luckassen), Vilhena, Van Overeem; Boetius (66. Menig), Janssen en Kishna (87. Haye).

Opstelling Jong Wit-Rusland: nb

Bijzonderheden:

Video’s

1-0 Janssen

Praat Mee!