‘Blind bouwt defensieve zekerheid in en heeft basisplaats voor Ajacied in gedachten’

Het 4-3-3 systeem met daarin ruimte voor twee aanvallend ingestelde middenvelders wordt vrijdag bij het oud vuil gezet door Danny Blind. De bondscoach van het Nederlands elftal gaat tegen Wales meer defensieve zekerheid in zijn elftal bouwen. Het Algemeen Dagblad en De Telegraaf verschillen alleen nog van mening of dat gaat gebeuren met een achterhoede die bestaat uit vier of vijf verdedigers.

De resultaten die Bert van Marwijk en Louis van Gaal op de afgelopen twee WK’s behaalden met Oranje dienen als inspiratie voor Danny Blind. Het AD verwacht dat de bondscoach een Van Gaal-sausje over zijn elftal zal gooien, wat betekent dat het 5-3-2 systeem weer van stal wordt gehaald. Met die speelwijze wordt vooral veel gevraagd van de backs, die zowel aanvallend als verdedigend in staat moeten zijn hun mannetje te staan. Daryl Janmaat en Terence Kongolo moeten dat karwei gaan klaren tegen Wales.

Verder staan ook Quincy Promes en Klaas-Jan Huntelaar in de vermoedelijke opstelling van de krant. Zij vormen de voorhoede en worden aanvallend verder bijgestaan door Wesley Sneijder en Arjen Robben, die samen met Jordy Clasie op het middenveld zullen starten. ‘Een andere mogelijkheid is dat we met twee controlerende middenvelders gaan spelen’, liet Danny Blind donderdag tijdens zijn persconferentie ook de optie open om in een 4-2-3-1 systeem te opereren tegen Wales.

De Telegraaf denkt dat die oplossing voor de defensieve zwakheid van Oranje het meest voor de hand ligt. Volgens de ochtendkrant kiest de bondscoach voor twee controleurs op het middenveld, die net als Nigel de Jong en Mark van Bommel in hun beste tijd een extra slot op de deur moeten vormen. Of de achterhoede wordt gevormd door vier of vijf spelers, laat het sportkatern van de krant in het midden.

Wel maakt De Telegraaf bekend dat Virgil van Dijk en Joël Veltman een belangrijke positie in gaan nemen in het getransformeerde Nederlands elftal. De verdedigers van Southampton en Ajax moeten achterin het centrale duo gaan vormen. Daartussen zou Daley Blind eventueel kunnen starten, indien de bondscoach kiest voor een extra verdediger. Danny Blind zal vanavond ongeveer anderhalf uur voor de aftrap van het oefenduel met Wales het verlossende antwoord geven. De eerste interland van Oranje sinds het mislopen van het EK begint om 20.45 uur.

Praat Mee!