Blind wil strijd en beleving zien tegen Wales: ‘We hebben iets goed te maken’

De over-mijn-lijk-mentaliteit moet weer terug gaan keren bij het Nederlands elftal. Dat was de strekking van de persconferentie die bondscoach Danny Blind donderdag gaf in aanloop naar de oefenwedstrijd tegen Wales.

‘Ik wil een gepassioneerd Nederlands elftal zien. We willen strijd en beleving zien. Een ploeg die iets wil goedmaken’, werd de bondscoach van Oranje in Cardiff geciteerd door het ANP en de NOS. Danny Blind wil zijn spelers tegen Wales zien vechten voor eerherstel. ‘We zijn heel veel aan goodwill kwijtgeraakt. Het Nederlands elftal is van het volk, dat ook terecht erg teleurgesteld is. We moeten iedereen weer voor ons gaan winnen’, stelde hij.

Het vriendschappelijke karakter van de duels met Wales en Duitsland moet los worden gelaten, zo is Danny Blind van mening. ‘We spelen nu voorlopig vriendschappelijke wedstrijden, maar zo moeten we die niet benaderen.’ De 54-jarige Zeeuw eist dat zijn ploeg vrijdagavond de volle negentig minuten bij de les blijft, als de eerste oefeninterland tegen Wales wordt gespeeld. Danny Blind wil in het stadion van Cardiff City de basis leggen voor een succesvolle WK-kwalificatiereeks, die volgend jaar in september begint met een uitwedstrijd tegen Zweden.

‘We moeten een lange periode overbruggen. Maar alles moet nu in het teken staan van die kwalificatie’, was Danny Blind duidelijk waar de komende tijd de prioriteiten liggen. De bondscoach heeft tien maanden de tijd om een winnende formatie samen te stellen en zal die tijd gebruiken om te experimenteren. ‘Ik zal andere spelers een kans geven’, stuurde hij aan op enkele wijzigingen in zijn basisopstelling.

Het resultaat moet desondanks niet heilig worden verklaard. ‘We spelen tegen een kaliber tegenstanders, eerst Wales, maar daarna grootheden als Duitsland, Frankrijk en Engeland, die niets anders vragen dan alleen maar een topprestatie van spelers. Dat roept, denk ik, iets op bij de spelers om er voor 100 honderd voor te gaan’, sloot Danny Blind af.

Praat Mee!