De Haan achter beslissing Blind: ‘Niet oproepen Van Persie is terecht’

Het passeren van Robin van Persie en vooral de manier waarop Danny Blind dat bekendmaakte, kwam de bondscoach van het Nederlands elftal de afgelopen week op de nodige kritiek te staan. Foppe de Haan kan zich echter wel vinden in de uitleg van Danny Blind en had precies dezelfde keuze gemaakt als hij bondscoach was geweest.

‘Danny (Blind, red) vindt Van Persie op dit moment gewoon niet goed genoeg. Als bondscoach heb je het recht om hem dan niet op te roepen’, verdedigt de voormalig bondscoach van Jong Oranje het besluit van Blind om Van Persie niet op te roepen voor de oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. ‘Daarvoor ben je bondscoach. Men kan het er wel of niet mee eens zijn, maar je moet wel die keuze maken waar je honderd procent achter zou staan.’

‘Ik vind het voor Van Persie wel heel jammer, hij heeft een enorme staat van dienst. Eerlijkheid gebied ook te zeggen dat hij vorig jaar amper heeft gespeeld en nu op de weg terug is. Eigenlijk vind ik het terecht dat hij niet is opgeroepen’, zegt De Haan tegen Helden. Dat Danny Blind verder geen spelers slachtofferde, is volgens de interim-trainer van SC Heerenveen een goede beslissing. ‘Je moet gewoon de beste voetballers kiezen. Ook als ze wat ouder zijn’, doelt De Haan onder meer op Arjen Robben, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar.

‘Waarom zou je Arjen Robben niet kiezen? Die moet je altijd kiezen als hij fit is. Jonge jongens zijn gemiddeld genomen kwetsbaar. Maar ook jonge spelers heb je nodig. Die neem je erbij en moet je opleiden’, vervolgt de 72-jarige Fries. Op de vraag of Danny Blind de juiste man is om het maximale uit de huidige selectie van Oranje te halen, moet De Haan het antwoord schuldig blijven. ‘Dat kan ik niet zeggen, want ik ben er niet bij.’

‘Volgens mij heeft Oranje een goede communicator nodig, iemand die duidelijkheid geeft. Iemand die in staat is om ze uit deze dip te helpen. Ik weet niet of Danny diegene is. Daar ken ik hem niet goed genoeg voor’, schetst De Haan het profiel waaraan de bondscoach moet voldoen.

Praat Mee!