‘Als íémand voor zijn vak leeft, dan is Memphis het wel’

Memphis Depay schoof deze week de kritiek terzijde dat zijn huidige vormcrisis het gevolg is van een vermeend mentaliteitsgebrek. ‘Er bestaat misschien een beeld dat ik niet met mijn vak bezig ben, maar dat is onzin’, liet Memphis weten. Ook Ronald Waterreus gelooft niet dat de jeugdige aanvaller van Manchester United de kantjes er vanaf loopt.

Volgens de voormalig Oranje-international is de negatieve sfeer die rond Memphis hangt toe te schrijven aan de voetbalanalytici. ‘Als we iets niet concreet kunnen maken, zeggen we: De instelling deugt niet‘, schrijft Waterreus in zijn column voor Voetbal International.

Dat stokpaardje wordt ook van stal gehaald om de tegenvallende prestaties van Memphis te duiden. ‘Twee maanden geleden bewierookten we hem nog allemaal na zijn doelpunten namens Manchester United tegen Club Brugge en nu verketteren we hem omdat hij een slechte periode doormaakt en met een gekke hoed naar Noordwijk komt. De strekking van de kritiek: ‘Die Memphis is niet met zijn vak bezig’. Het is pure scoringsdrift van ons analytici’, meent Waterreus, die zelf ook regelmatig als analist aanschuift bij de Champions League-uitzendingen van SBS 6.

‘Toevallig ken ik Memphis een beetje. En als íémand voor zijn vak leeft, is hij het wel’, vervolgt de oud-doelman. Waterreus vindt dat men niet moet vergeten dat Memphis afgelopen zomer een hele grote stap heeft gezet, van PSV naar Manchester United. Dat hij aanpassingsproblemen heeft in Engeland, is dan ook niet zo vreemd. ‘Mag een jongen van 21 jaar, spelend bij een van de grootste clubs ter wereld, alsjeblieft even in een mindere fase zitten, zeg?’

Het is aan Memphis om de komende maanden te laten zien waarom hij deze zomer als veelbelovend talent werd binnengehaald bij United. De Nederlander moet zich terug zien te knokken vanaf de bank. Ook bij het Nederlands elftal lijkt Memphis vrijdagavond zijn basisplaats kwijt te raken tegen Wales.

Praat Mee!