Blind grijpt tegen Wales terug op succesformule Van Gaal

Het Nederlands elftal treedt vrijdagavond tegen Wales aan in een 5-3-2 opstelling. Danny Blind kiest in Cardiff voor meer defensieve zekerheid met Daley Blind als extra centrale verdediger naast Jeffrey Bruma en Virgil van Dijk. Voorin geeft de bondscoach de voorkeur aan Bas Dost, die daarmee Klaas-Jan Huntelaar op de bank houdt.

Ook op de backposities voert Danny Blind wijzigingen door ten opzichte van de laatste interland tegen Tsjechië. Kenny Tete moet plaatsmaken voor Daryl Janmaat, terwijl de geblesseerde Jaïro Riedewald wordt vervangen door Terence Kongolo. De linksback van Feyenoord begint tegen Wales aan zijn derde interland als speler van het Nederlands elftal en houdt Erik Pieters op de bank.

Op het middenveld keert Jordy Clasie terug. De rechtsbenige spelverdeler moest de afgelopen vier interlands aan zich voorbij laten gaan wegens aanhoudend blessureleed. Inmiddels is Clasie echter weer helemaal fit en dat levert hem meteen een basisplaats op tegen Wales. De aanvallend ingestelde Quincy Promes en Wesley Sneijder zijn de overige twee spelers die op het middenveld spelen.

Het driemansmiddenveld moet zowel Arjen Robben als Dost voorzien van de nodige aanvoer. Dat het 5-3-2 systeem Robben wel ligt, bewees de aanvaller van Bayern München wel op het afgelopen WK. In de met 5-1 gewonnen groepswedstrijd tegen toenmalig wereldkampioen Spanje was Robben een plaag voor de defensie en maakte hij twee treffers.

Dat de keuze op een ander systeem is gevallen, is niet zo vreemd. Danny Blind gaf in aanloop naar de oefenwedstrijd immers al aan dat hij overwoog om terug te grijpen op de succesformule van Louis van Gaal. De voormalig bondscoach van Oranje besloot vorig jaar voor een vijfmansverdediging te kiezen, omdat hij van mening was dat de verdediging de achilleshiel was van het Nederlands elftal. De beslissing van Van Gaal resulteerde uiteindelijk in een derde plek op het WK in Brazilië.

Opstelling Nederland tegen Wales: Cillessen; Janmaat, Bruma, Van Dijk, Blind, Kongolo; Clasie, Promes, Sneijder; Robben en Dost

Liveblog Wales – Nederland

Kun je de oefeninterland van het Nederlands elftal niet zien? Volg dan onze liveblog, waarin de hoogtepunten van het duel vermeld worden en video’s van de doelpunten komen te staan.

Praat Mee!