‘Kan Janssen de spits van Oranje worden? Misschien wel’

Vincent Janssen maakt dit seizoen een stormachtige ontwikkeling door bij AZ. De 21-jarige spits liet zaterdag tegen SC Heerenveen (3-1 zege) alweer zijn vijfde en zesde competitiedoelpunt van het huidige voetbaljaargang aantekenen, terwijl hij vier dagen eerder eveneens twee keer het net wist te vinden in het shirt van Jong Oranje. De link met het Nederlands elftal is daardoor al gauw gelegd.

Zondagavond kwam de scoringsdrift van Janssen kort ter sprake in het voetbal praatprogramma Studio Voetbal. Dat hij vorig seizoen nog met Almere City in de Jupiler League speelde, wil volgens de tafelgasten niet zeggen dat Janssen de absolute top niet kan halen. Eerder bewezen Ruud van Nistelrooij en Klaas-Jan Huntelaar bij FC Den Bosch en AGOVV Apeldoorn al dat het mogelijk is om vanuit de kelder van het Nederlandse profvoetbal door te stoten tot de Europese top.

‘Zijn traject is te vergelijken en qua karakter zit hij goed in elkaar’, zei Co Adriaanse, die Janssen al wat langer volgt. ‘Janssen is vrij compleet, mist alleen wat explosiviteit, snelheid. Ik kende hem al. Hij was de kandidaat om Ruud Boymans op te volgen bij FC Utrecht als die zou vertrekken. Maar toen raakte Boymans geblesseerd en werd Sébastien Haller gescout’, vertelde de voormalige hoofdtrainer van AZ en Ajax.

‘Hij stond ook bij FC Twente hoog op de lijst’, meende oud-international Youri Mulder. ‘Knap dat hij bij Feyenoord moest vertrekken en het bij Almere City heeft opgepakt. Met zijn mentaliteit zit het goed. Dat zie je ook in wedstrijden. Hij is technisch ook goed en goed in het positie kiezen’, vervolgde Mulder.

Volgens Adriaanse is het niet uitgesloten dat Janssen over een aantal jaren in de punt van de aanval staat bij het Nederlands elftal. ‘Kan hij de spits van Oranje worden? Misschien wel.’

Praat Mee!