Dubbel gevoel bij Daley Blind: ‘Goed voor het Nederlandse voetbal, maar voor ons niet’

Jarenlang vocht hij met Ajax voor Europese overwintering in de Champions League. Verder dan de derde plaats, die toegang verschaft tot het Europa League-toernooi, kwam Daley Blind echter niet met de club waar hij groot werd gebracht. Ook als speler van Manchester United valt het nog maar te bezien of Blind erin slaagt door te dringen tot de achtste finales van het miljoenenbal, nadat The Red Devils woensdagavond in eigen huis op een doelpuntloos gelijkspel bleven steken tegen PSV.

De formatie van trainer Phillip Cocu heeft daardoor goede papieren voor het bereiken van de laatste zestien. Als PSV over twee weken de thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou winnend weet af te sluiten, dan verdwijnt voor de eerste keer in negen jaar tijd weer een Nederlandse club in de koker voor de knock-out fase van de Champions League. ‘Dat is goed voor het Nederlandse voetbal’, beaamde Blind voor de camera van Ziggo Sport. ‘Maar dat zie ik liever niet in onze poule.’

Indien dat scenario zich voltrekt in de laatste speelronde van groep B, betekent dat dat United en Wolfsburg in hun onderlinge duel bepalen wie er met PSV meegaat naar de volgende ronde. Alleen een zege zou dan volstaan voor United. ‘Het wordt een mooie wedstrijd voor het publiek. Wij moeten daar drie punten halen. Dat wordt lastig, maar we gaan daar met vertrouwen naar toe’, keek Blind alvast vooruit op de allesbeslissende wedstrijd tegen de ploeg van Oranje-spits Bas Dost.

Dat United na eerdere zeges op Wolfsburg en CSKA Moskou de maximale score in eigen huis niet wist te behouden, stelde Blind zwaar teleur. ‘We wilden graag winnen en dat hebben we niet gedaan’, zei de 34-voudig international van het Nederlands elftal, die PSV een compliment moest maken voor het vertoonde spel op Old Trafford. ‘Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar dit komt ook door PSV. Na rust waren ze goed georganiseerd en ging PSV op de counter spelen. Daar hadden wij geen antwoord op.’

United vergeet te scoren

Onder meer Anthony Martial en Jesse Lingard vergaten United in de eerste helft op voorsprong te zetten, en dat brak de Engelse recordkampioen uiteindelijk op. ‘In de eerste helft hebben wij goede kansen gecreëerd. Omdat we die niet maken, maken we het onszelf lastig. Als PSV de counters beter had uitgespeeld, waren ze wellicht nog tot grotere kansen gekomen. Al met al hebben wij het dus niet goed gedaan, vooral na rust niet’, sloot Blind af.

Praat Mee!