Dost: ‘Van alle dingen die ik heb bereikt, is Oranje het allermooiste’

‘Van alle dingen die ik heb bereikt, is Oranje het allermooiste’, vertelt VFL Wolfsburg-spits Bas Dost in een interview met het voetbalblad 90 Minutes. De boomlange Deventenaar mocht op 28 maart zijn langverwachte Oranje-debuut maken in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (1-1), waarop hij met gemengde gevoelens terugkijkt.

Het duel in de Amsterdam ArenA verliep allesbehalve vlekkeloos. Het Nederlands elftal kwam acht minuten voor het rustsignaal op achterstand en moest in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. Toenmalig bondscoach Guus Hiddink besloot een klein halfuur voor tijd Dost te brengen als breekijzer. Pas in de absolute slotfase kwam Oranje op gelijke hoogte via een door Klaas-Jan Huntelaar van richting veranderd schot.

Het debuut van Dost paste dan ook allerminst in een jongensboek. ‘Ik debuteerde inderdaad op een avond vol frustraties. Het was niet de entree in het Nederlands elftal waarvan ik vooraf had gedroomd. Het was ook niet best wat we lieten zien. Dan wordt er na afloop weinig gelachen’, blikt Dost terug op die teleurstellende avond in maart. Het bleek de aanzet tot meer ellende. Nadien sprokkelde Oranje in de EK-kwalificatiereeks nog vijf punten bij elkaar uit zes wedstrijden, waardoor kwalificatie voor de eindronde in Frankrijk werd misgelopen.

Dost wist overigens voor aanvang van het thuisduel met Turkije dat hij zich tevreden moest stellen met een rol als pinchhitter. ‘Het scenario dat ik er in de laatste fase bij een achterstand in zou komen, hadden we doordeweeks getraind. Het devies was: mijn hoofd zoeken’, zegt de kopsterke spits. ‘Oké, dat is vaak genoeg gelukt; ik heb denk ik zelden wedstrijden gespeeld waarin ik zoveel ballen op mijn kop heb gehad.’

‘Ik probeerde alles te geven en zoveel mogelijk naar binnen te koppen. Daar kwam in mijn ogen ook geregeld gevaar uit. Op het laatst scoorden we met Memphis ook nog bijna de 2-1. Maar ja, het was allemaal niet genoeg’, aldus Dost.

Praat Mee!