Eerste signalen verval Maher waren bij AZ al zichtbaar: ‘Hij deed te weinig met onze tips’

In de zoektocht naar een antwoord op de vraag waarom Adam Maher tot op heden nooit voor een langere periode uit heeft kunnen blinken bij PSV, peilde Voetbal International onder meer de mening van Martin Haar. De 63-jarige Zwollenaar werkte als assistent-trainer van AZ meerdere jaren samen met Maher en denkt wel te weten waar het mis is gegaan.

Volgens Haar heeft Maher te lang op zijn talent geteerd. ‘In de jeugd van AZ kreeg hij te weinig weerstand. Hij deed het voornamelijk op talent’, zegt hij in het voetbalweekblad. ‘En ook op een hoger niveau, bij het eerste, bleef hij enkel op basis van zijn kwaliteiten overeind.’ De technische staf van AZ, die destijds onder leiding stond van hoofdtrainer Gertjan Verbeek, hamerde bij Maher erop dat hij meer uit zijn talent kon halen door op z’n minst net zo hard te werken als zijn ploeggenoten.

‘De volgende uitdaging moest voor hem zijn om iedere dag beter te worden en het niveau van AZ te ontstijgen. Daarvan probeerden we hem te overtuigen door veel met hem te praten, af en toe te aaien, maar ook zo nu en dan een schop onder zijn kont te geven. Want dat had hij nodig’, verklaart Haar. Maher nam de adviezen van de technische staf maar ten dele aan. ‘Hij ging wel met onze tips aan de slag, maar in onze beleving te weinig.’

Praat Mee!