Gullit niet onder de indruk van kansenmissende Locadia: ‘Gebrek aan kwaliteit’

Danny Blind haalde Jürgen Locadia onlangs voor de eerste keer bij het Nederlands elftal. De 22-jarige spits van PSV werd al langer in de gaten gehouden door de bondscoach en mocht zich na het geblesseerd afhaken van Eljero Elia bij Oranje voegen voor de oefenwedstrijd tegen Duitsland, die uiteindelijk werd afgelast vanwege een concrete terreurdreiging. In tegenstelling tot Blind is Ruud Gullit niet zo onder de indruk van Locadia.

De voormalige spits van Oranje is van mening dat Locadia niet koel genoeg is voor het doel. ‘In de Eredivisie hebben spitsen het bij Ajax, PSV en Feyenoord te eenvoudig en daarvoor krijgen ze internationaal de rekening gepresenteerd. In de competitie krijgen ze zoveel kansen dat er uiteindelijk altijd wel één of twee ballen invliegen. Vervolgens denken ze samen met hun directe omgeving dat ze goed hebben gespeeld. Maar dat is helemaal niet zo’, oordeelt Gullit in zijn column voor De Telegraaf.

‘Het gaat er juist om te scoren als je maar één of misschien twee kansen krijgt. Pas dan heb je een goede wedstrijd gespeeld. Die scherpte ontbreekt bij te veel Nederlandse spitsen. Het is allemaal te vrijblijvend. Daar kom je in grote competities en internationaal niet mee weg’, vervolgt de oud-voetballer.

‘Natuurlijk heeft het missen van kansen ook met kwaliteit te maken. Daarom kan je het spelers als bijvoorbeeld Jürgen Locadia van PSV niet altijd kwalijk nemen dat hij de verkeerde keus maakt. Gaat hij voor eigen eer en verprutst daarmee een kans of ziet hij het niet. Het zijn details, maar ze maken op het niveau van de Champions League het verschil tussen gelijkspelen of winnen’, aldus Gullit.

Praat Mee!