Speelwijze Van Gaal andermaal bekritiseerd: ‘Als ik United zie spelen, schieten de tranen in mijn ogen’

Willem van Hanegem kijkt niet graag naar het Manchester United van Louis van Gaal. Volgens De Kromme focust de voormalige bondscoach van het Nederlands elftal zich te veel op het houden van de nul. En dat gaat ten koste van de amusementswaarde van het spel van United.

Afgelopen week speelde de ploeg van Van Gaal achtereenvolgens gelijk tegen PSV (0-0) en Leicester City (1-1). The Red Devils verloren opnieuw geen wedstrijd, maar waren aanvallend ook niet bij machte om het verschil te maken. Daar kan Van Hanegem met zijn hoofd niet bij, gezien het enorme bedrag dat Van Gaal reeds in zijn elftal heeft mogen pompen. ‘Als je 300 miljoen euro te besteden hebt, dan koop je toch niet zo’n stelletje koekenbakkers?’, vraagt Van Hanegem zich af in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Als ik die ploeg zie spelen, dan schieten de tranen in mijn ogen’, vervolgt de oud-international van Oranje, die vanuit de Nederlandse voetbalgedachtegoed niet kan begrijpen dat Van Gaal zich in de media iedere keer verweerd door te zeggen dat zijn team weinig tegengoals incasseert. ‘Dat is dus blijkbaar het belangrijkst’, stelt Van Hanegem. ‘Als je er zo mee bezig bent achterin niets weg te geven, dan gaat dat ten koste van het voetbal voorin.’

‘Misschien maakt het voor anderen niet uit, als het maar punten oplevert. Zo denk ik niet. Ik ben een liefhebber. Van Gaal haalt het plezier bij de mensen weg. Als je zoveel investeert, mogen we toch wel wat verwachten?’, aldus de 71-jarige oud-trainer, die ook geen fan was van het 5-3-2-systeem dat Van Gaal met Oranje hanteerde op het WK. ‘Van Gaal is een goede trainer als zijn team resultaten boekt, want dan wordt alles geaccepteerd. Kijk maar naar Oranje bij het WK. Maar wanneer werd het pas leuk? Toen er werd overgeschakeld van 5-3-2 naar 4-3-3’, sluit Van Hanegem zijn column af.

Praat Mee!