Brenet groeit van schlemiel uit tot publiekslieveling: ‘Zo gaat dat in de voetbalwereld’

In een paar maanden tijd is de status van Joshua Brenet drastisch veranderd bij het PSV-publiek. Zondag klonk er tijdens de competitiewedstrijd tussen PSV en AZ regelmatig gejuich in het Phillips Stadion als de linksback de bal kreeg, terwijl hij aan het begin van dit seizoen nog werd weggehoond door het thuispubliek. ‘Het is mooi meegenomen, maar daarvoor heb ik ook tegengeslagen gehad van het publiek’, blijft Brenet nuchter onder de positieve reacties van de PSV-fans.

‘Ik blijf gewoon mezelf eronder. Het gaat snel in de voetbalwereld. De ene week ben je een held, de andere week ben je niks. Straks maak ik een foutje en kan het weer anders zijn’, weet de jeugdinternational dat hij volgende week zomaar weer de gebeten hond kan zijn. Dat was tegen AZ in elk geval niet het geval. De 2-0 van Luuk de Jong mocht zelfs voor een groot deel op het conto van Brenet worden geschreven. Hij snelde bij dat doelpunt AZ-aanvaller Dabney Dos Santos voorbij aan de linkerkant en legde de bal vervolgens panklaar op het hoofd van De Jong.

‘Ik ben buitenspeler geweest in mijn jeugd. Van mijn vijfde tot mijn zestiende’, verklaart Brenet zijn knappe actie. ‘Pas in mijn laatste jaar bij Zeeburgia, net voor ik naar PSV ging, hebben ze me omgeturnd tot rechtsback. Natuurlijk heb ik bij dit soort acties profijt van mijn verleden als aanvaller, maar het moet ook in je zitten. Santiago Arias heeft het ook en die is nooit aanvaller geweest.’

Het goede spel van Brenet heeft volgens hemzelf voornamelijk te maken met een groeiend zelfvertrouwen. ‘Het gaat steeds lekkerder lopen. Ik heb meer zelfvertrouwen en de trainer geeft me ook het vertrouwen, zodat ik ook aanvallend mijn ding doe’, aldus Brenet.

PSV Eindhoven, Teamcamp Bad Erlach, July 2014 (180)” by Steindy (talk) 10:48, 25 July 2014 (UTC) – Own work. Licensed under GFDL 1.2 via Wikimedia Commons.

Praat Mee!