Kritiek houdt aan: Ajax is ingehaald door armoede

Europees gezien loopt het nog niet lekker bij Ajax en wist in de Europa League niet te overwinteren. In een poule met Celtic, Fenerbahce en Molde FK kwam de club uit Amsterdam niet verder dan een derde plaats. De kritiek op Ajax is nog steeds hevig.

Vooral thuis heeft Ajax het moeilijk om wedstrijden in winst om te zetten. Tegen een Molde FK – dat al geplaats was – lukte het ook niet om te winnen. ‘Zoals bekend was Molde klaar in de Noorse competitie, het clubje was al geplaatst voor de volgende ronde en toch kostte het weinig moeite de zogenaamde raspaardjes uit Amsterdam op een afstand te houden’, zegt journalist Auke Kok in HP/De Tijd

Internationaal speelt Ajax altijd precies het zelfde als in de Eredivisie. Uit statistieken blijkt dat de ploeg onder leiding van Frank de Boer nog steeds hetzelfde percentage balbezit heeft en dezelfde tactiek hanteert. Daar waar er Internationaal meer verwacht wordt van een club. Over de grens wordt meer gespeeld voor resultaat, dat is iets wat bij Ajax niet zo is, en we zien dat de spelers plots hun zelfvertrouwen kwijt raken en veel vaker over of naast schieten.

‘Eigenlijk is wat Molde doet helemaal niet bijzonder. Overal in Europa zijn elftallen opgestaan die snel en slim kunnen handelen en die zich plooien naar gewijzigde omstandigheden. Daar heb je geen gigantische omzetten voor nodig. Kwestie van slim trainen, slim scouten en slim opleiden. Wat Ajax doet is wél bijzonder: eindeloos blijven vertrouwen op de jeugd en op antieke ‘slimmigheden’ zoals tussen de linies lopen. Ajax is ingehaald door armoedzaaiers als Molde FK en lijkt dat zelf niet in de gaten te hebben.’ zegt Auke Kok.

Praat Mee!