Blind: “Het is werkelijk nooit goed in Nederland”

Na een teleurstellende beginfase van zijn carrière als bondscoach is het tijd voor Danny Blind om vooruit te kijken. Na het missen van het aankomende EK 2016 gingen de discussies vooral om de Hollandse School, de bondscoach van het Nederlands elftal wil hier nu eens vanaf. 

“Wat is nou precies de Hollandse School? Ik heb die term niet bedacht”, zegt Blind tegen Voetbal International. “Sommige media blijven kortzichtig en krampachtig aan de zogenaamde Hollandse School vasthouden. De enige prijs die we ooit hebben gewonnen, kwam tot stand zónder echte vleugelspelers. Op het EK ’88, met Erwin Koeman hangend op links en Gerald Vanenburg op rechts. Toen had niemand het toch over de Hollandse School?”

“We willen allemaal het liefst op een herkenbare en attractieve manier succes boeken. Spelen zoals op het WK ’74 en dan wereldkampioen worden. Maar we moeten eens realistisch worden. Ga je onderuit met vleugelspelers, dan heb je gespeeld volgens een naïef en achterhaald systeem. Ben je succesvol met een aangepast systeem, dan verloochen je de Hollandse School. Het is werkelijk nóóit goed. We zijn een stelletje azijnzeikers geworden in Nederland”, vervolgt Blind.

“Ik lees overal dat onze clubs internationaal niks meer voorstellen, dat onze internationals niet meer bij buitenlandse topclubs spelen. Maar ondanks die kwetsbaarheid worden we wél geacht op een herkenbare en dominante manier te voetballen. Dat rijmt niet met elkaar. Als coach moet je immuun zijn voor verwachtingen die zijn gebaseerd op hoe het veertig jaar geleden was. Je moet realistisch analyseren wat onze status is als voetballand, wat het huidige niveau van onze spelers is, in welk opzicht het voetbal verandert. Dát zijn de uitgangspunten”, aldus de bondscoach in gesprek met het weekblad.

 

Praat Mee!