Bas Dost ‘Als ik niet scoor, is er zo een andere spits die mij vervangt’

In de zomer van 2012 verruilde Bas Dost Friese Heerenveen voor het Duitse Vfl Wolfsburg. In Duitsland had de spits nog wat moeite om zich in de basis te vechten maar met twintig doelpunten in het vorige seizoen en alweer negen in het huidige, krijgt Dost zijn vorm weer te pakken. In gesprek met het Engelse Kick Off laat de Nederlander weten wat je ervoor nodig hebt om een doelpuntenmachine te zijn.

“Ik ben een spits die ervan houdt om te scoren. Ik ben een speler die in de wedstrijd altijd een doelpunt wil maken, als het team wint maar ik heb niet gescoord ga ik teleurgesteld naar huis. Dat is iets wat ik altijd heb gehad en het brengt mijzelf naar een hoger niveau.” vertelt Dost in gesprek met Kick Off. Ook laat de 4-voudig International weten hoe het is wanneer de bal in het net gaat; “Een goal maken is overweldigend. Dit is waarvoor je het doet, dit is waarvoor je spits bent. Het gaat er niet om of ik goed speel, het gaat erom dat ik scoor. Als ik het niet doe, staat er zo een andere spits klaar om me te vervangen.

Het jaar 2015
Hoe kijkt de spits terug op het afgelopen jaar bij zijn club Vfl Wolsfburg en wat neemt hij hiervan mee in 2016? “Het seizoen begon teleurstellend, een collega van ons overleed (Junior Malanda (20) red.) in januari. Dit was een moeilijk begin van het nieuwe jaar voor mij, en ons team. Maar we hebben er kracht uit gekregen en we werden een hecht team. We begonnen weer wedstrijden te winnen. We wonnen de DFB Pokal en dat gaf veel vertrouwen aan het team. Het gaat nu lekker en dat gevoel willen we graag mee nemen het nieuwe jaar in.”

Rolmodel
Bas Dost wordt gezien als een rolmodel, niet alleen voor jonge kinderen in Nederland maar ook in Duitsland. Had de 26-jarige ook een rolmodel in zijn jeugd of eventueel nu nog? “Het mooie is dat ik nu bij het Nederlands elftal zit, en ik mag daar werken met Ruud van Nistelrooij. Dat was voor mij als speler mijn grote voorbeeld. Ik zag hem altijd spelen op de televisie en ik vond hem geweldig. Nu ik met hem mag spreken bij het nationale elftal ben ik erachter gekomen dat hij als persoon heel aardig is, hij is totaal niet arrogant en dat is wat ik ook wil zijn.”

Nederlands elftal
Op 28 maart maakte Bas Dost zijn debuut voor het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Weet de speler wat er fout is gegaan bij het elftal en wat doet het met een voetballer dat Nederland niet deelneemt aan een EK met 24 landen. “Elk interview wat je geeft komt deze vraag weer naar voren, en dat is pijnlijk en vervelend om de vraag de beantwoorden. Ik was er helaas niet altijd bij dus het is voor mij niet makkelijk te antwoorden wat er precies fout is gegaan. Wat ik wel weet is dat we een goed team hebben en dat de spelers individueel erg sterk zijn. Het kan dus bijna niet waar zijn dat we er niet bij zijn maar het is zoals het is. We moeten het nu oppakken en ervan leren. Iedereen moet nu in de spiegel kijken en we moeten doorgaan, ook ik.” sluit Dost af.

Praat Mee!