Gullit: ‘Bij Ajax lopen allemaal paradepaardjes’

Het is alweer een jaar geleden dat er in Utrecht een topoverleg heeft plaatsgevonden over het Nederlandse voetbal. Voetbal deskundigen discussieerden er over de toekomst van het Nederlandse voetbal dat steeds verder afglijdt op de Europese ladder. In gesprek met het NOS laat ex-International Ruud Gullit weten wat hij denkt dat er schort aan het Nederlandse voetbal.

Volgens de Europees Kampioen uit 1988 schort het hem vooral aan het fysieke. “Fysiek gezien gaan we zo achteruit. Het is bijna belachelijk. We worden omvergekegeld tegen de minste tegenstanders. Als je naar Ajax kijkt, zie je allemaal paradepaardjes lopen. Dat is wel leuk, maar ik hoef er in mijn team misschien maar vier te hebben. Geen elf…”

Ondanks de slechte resultaten van het moment blijft Gullit optimistisch. “We hebben nog steeds heel goede voetballers. En je kunt mij van alles vertellen, maar het Nederlands elftal is niet zo slecht als iedereen denkt. Maar de fouten die wij maken… Neem de terugspeelbal met het hoofd van Janmaat tegen Tsjechië. Daar begint het mee. Dat zijn stommiteiten die je op dat niveau helemaal niet mag maken.”

Gullit is één van de personen die met de KNVB in gesprek is over de toekomst van het Nederlandse voetbal. In mei moeten de breed gedragen plannen over de ‘Hollandse School’ zijn definitieve vorm krijgen.

Praat Mee!