Doellijntechnologie ook op EK 2016 in Frankrijk

Op het Europese kampioenschap in Frankrijk dit jaar zal ook gebruik gemaakt gaan worden van doellijntechnologie, zo heeft het UEFA vandaag besloten. Door de technologie zal de discussie over een bal, wel of niet over de lijn, verleden tijd zijn.

Ook in de play-off-fase van de Champions League-seizoen 2016/2016 en in de Europa League vanaf de jaargang 2017/18 krijgen de scheidsrechters technologische ondersteuning. De invoering is opmerkelijk omdat de geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini een tegenstander was van de innovatie. Oud-toparbiter Pierre-Luigi Collina, tevens voorzitter van de arbitragecommissie van de UEFA, gaf in een artikel op UEFA.com donderdag duidelijk aan dat de UEFA er klaar voor is. ”Met het naderende EK voetbal denken wij dat het een goed moment voor de UEFA is om doellijntechnologie op een groot toernooi toe te staan”, aldus Collina.

In Nederland maakt Feyenoord in thuiswedstrijden al gebruik van het Hawk-Eye-systeem, dit was ook te zien in de finale om de KNVB-beker. Ook in Engeland en Italië maken ze al gebruik van het doellijn systeem. Op 8 maart 2015 werd voor het eerst een doelpunt goedgekeurd op basis van het systeem. Lex Immers scoorde toen voor Feyenoord tegen NAC in de Kuip, omdat NAC-verdediger Ruben Ligeon de bal van achter de doellijn wegwerkte. Arbiter Pieter Vink kende deze treffer toe.

Praat Mee!