Commotie over primitieve medische methoden bij Ajax

De medische begeleiding van spelers zou bij Ajax geleid hebben tot grote onenigheid binnen de club. De speciaal uit het buitenland gehaalde begeleiders hielden er primitieve onorthodoxe praktijken op na, zo schrijft het Parool woensdag. 

Één die methoden was het trekken van kiezen ter bestrijding van blessures waarbij de Italiaanse (tand)arts Umberto Martino een belangrijke rol in zou spelen. Deze herleidt problemen aan bijvoorbeeld de slokdarm, lendenen, pezen en knieschijven tot het gebit. Hij adviseerde jeugdspelers dan ook om hun kiezen te laten trekken, tot ontevredenheid van hun ouders.

Martino was vanaf 2013 betrokken bij de jeugd van Ajax. Na het opstappen van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk nam de opleiding ook afscheid van de Italiaan. Volgens de club uit Amsterdam vertrok de arts wegens een gebrek aan draagkracht, het niet bewezen aantoonbaar succes en de taalbarrière.

Volgens hoogleraar klinische sportgeneeskunde bij het UMC Utrecht, Frank Backx, is het trekken van kiezen tegen blessures nooit bewezen. “Er zijn te weinig wetenschappelijke studies die aantonen dat zulke primaire preventie werkt.”

 

Praat Mee!