KNVB Masterplan van Jelle Goes komt met interessante inzichten

Jelle Goes werkte er de afgelopen tijd dag en nacht aan. Het masterplan van de KNVB draagt duidelijk zijn signatuur, maar had blijkbaar niet genoeg autoriteit van zichzelf. Goes somde namelijk maar liefst 113 trainers op die een zogenaamde bijdrage hebben geleverd. Het plan lijkt verder een goede basis te kunnen leggen voor een structurele verbetering in het jeugdvoetbal in Nederland. 

jelle goes knvb masterplan

KNVB Masterplan: De toekomst van het Nederlandse Voetbal
Dat het Nederlands Elftal een flinke impuls nodig had, dat was al langer duidelijk. Het niet behalen van een ticket naar het EK 2016 in Frankrijk was daar het meest recente bewijs van. Maar ook de teleurstellende resultaten van de afgelopen 5 jaar van Nederlandse voetbalclubs in Europa, hoewel het geld daar uiteraard ook een rol speelt, gaven blijk van het feit dat er iets moest veranderen. Jeugdspelers zouden teveel hetzelfde worden opgeleid en tot eenheidsworsten worden gevormd. Johan Cruijff bewerkstelligde al eerder bij Ajax een soortgelijke revolutie. De focus moest op het individu komen te liggen. In feite borduurt (of kopieert?) Goes hierop voort. Talent moet beter worden gewaarborgd en ontwikkeld; men moet weer ouderwets een 1 op 1 situatie trainen, pingelen moet worden verheven tot kunst. Dribbelen en schieten in plaats van eindeloos passen is het devies van Goes. Ook de discussie rondom Kunstgras werd door Goes nieuw leven ingeblazen.

Bekijk hier het volledige masterplan ‘Winnaars van Morgen’ van de KNVB

Volg ook de pagina van Onze11 op Facebook en discussieer mee over het Masterplan: vind jij het een verfrissend plan of is het vooral open deuren in trappen?

 

Praat Mee!