5-3-2: ‘Soms iets anders doen dan je huisstijl volgen’

Ronald Koeman staat volledig achter de keuze van Louis van Gaal om tijdens het WK eventueel met vijf verdedigers te spelen. De vertrekkende Feyenoord-coach hanteerde het spelsysteem in de slotfase van de Eredivisie en dat leverde resultaat op. 

Koeman koos acht wedstrijden voor het einde voor een compleet andere invulling en die werkte. In acht duels werd er zeven keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld toen er al niets meer op het spel stond. Vooral het doelsaldo was indrukwekkend: 21 doelpunten voor, 3 tegen.

Met vijf verdedigers spelen klinkt zodoende verdedigend, maar Koeman denkt dat het de enige optie is voor Oranje om te presteren. ‘Wij willen altijd maar 1-4-3-3 spelen, lekker aanvallen en zo wereldkampioen worden. Ik kan je verzekeren dat je op die wijze geen wereldkampioen wordt met het Nederlands elftal’, zegt hij in De Telegraaf.

Met een 5-3-2-systeem of eventueel 4-4-2 zorg je er volgens de coach voor dat de verdediging beter staat, terwijl je in balbezit niet veel inlevert. ‘Het gaat er voor mij niet direct om drie, vier of vijf verdedigers op te stellen. Om resultaat te boeken, moet je soms gewoon iets anders doen dan je huisstijl volgen. Die stijl is misschien leuk en aardig, maar levert ons tot dusver niet veel op, hè. (foto: Pro Shots)

Praat Mee!