Penalty’s bezorgen Sevilla de Europa League

Sevilla is na een bloedstollende finale de winnaar geworden van de Europa League. De winnaar van de UEFA Cup in 2006 en 2007 was het gelukkigst na het nemen van strafschoppen: 4-2. In de reguliere 120 minuten tijd wisten zowel Sevilla als Benfica niet tot scoren te komen. Dit betekende alweer de achtste opeenvolgende nederlaag voor de Portugezen in een Europese bekerfinale. 

Benfica liet de eerste grote kans noteren. Ezequiel Garay kon op doel schieten nadat Beto een vrije trap slecht verwerkte. Adequaat ingrijpen door de defensie van Sevilla voorkwam de openingstreffer. Oud-Ajacied Miralem Sulejmani moest het veld al vroeg verlaten nadat hij in de twaalfde minuut een flinke tackle van oud AZ-speler Hector Moreno kreeg te verduren.

Het spektakel werd bewaard voor de extra tijd van de eerste helft. Een mooie dieptepass kwam terecht bij Maxi Pereira, die de bal ineens vanuit de lucht op de pantoffel nam. Hij kon de bal echter niet een hoek in sturen, waardoor Beto de bal onschadelijk kon maken. In de rebound waagde Rodrigo een poging, maar ook dit schot werd gekeerd door de Portugese keeper. Vlak voor tijd werd ook Nicolas Gaitán nog weggestuurd, maar goed verdedigend werk voorkwam een dot van een kans voor Benfica.

De Portugese kampioen ging na rust verder waar het in de eerste helft was gebleven. Benfica kreeg al snel twee gigantisch grote kansen op de openingstreffer. Zowel Lima als Rodrigo kregen de bal echter niet over de lijn. Sevilla kreeg kort daarop ook een kans op de 1-0. Goed ingrijpen van Luisao voorkwam echter dat Antonio Reyes vrij uit kon halen, waardoor zijn schot net voorlangs ging.

Een enorm afstandsschot van Lima leidde bijna de 1-0 in, maar Beto hield Sevilla in de wedstrijd met een katachtige reflex. Niet veel later haalden de Sevilla fans opgelucht adem, nadat Beto mistastte op een voorzet van Rodrigo. Garay kon echter niet profiteren van het buitenkansje en kopte de bal over het doel. De Argentijnse verdediger kon nog een verlenging voorkomen in de blessuretijd, maar met een halve omhaal trof hij geen doel.

Sevilla kreeg in de verlenging nog de beste mogelijkheid. Bacca was dichtbij de belangrijkste treffer uit zijn carrière. Een dribbel over de rechterkant van het veld rondde hij af met een schot met de buitenkant van de voet. De Colombiaan zag tot zijn spijt de bal langs de verkeerde kant van de paal gaan. Afgezien van een schotje in het zijnet van Gameiro was er verder weinig spektakel in de verlenging en kwamen beide ploegen niet tot scoren. Zodoende was het nemen van penalty’s onvermijdelijk.

In de strafschoppenserie was Sevilla de gelukkigste. Cardozo miste de tweede penalty van Benfica, waarna ook Rodrigo zijn strafschop niet binnen schoot. Sevilla schoot haar eerste drie penalty’s feilloos raak, waarna Gameiro de beslissende vierde penalty ook benutte. Daarmee bezorgde de Fransman Sevilla voor de derde maal in haar historie de Europa League en Benfica dus de achtste nederlaag in een Europese bekerfinale op rij. De vloek van Bela Guttmann, die in 1962 zei dat Benfica zonder hem in geen honderd jaar meer Europees succes zou behalen, leeft zodoende voort. (Foto: Pro Shots)

Scoreverloop:

Sevilla wint na strafschoppen: 4-2

Opstellingen:

Opstelling Sevilla: Beto; Coke, Pareja, Fazio, Alberto; Carriço, Mbia, Reyes (79. Marin) (104. Gameiro), Rakitic; Vitolo en Bacca

Opstelling Benfica: Oblak; Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99. Cardozo); André Gomes, Amorim, Gaitán; Sulejmani (25. Almeida), Lima en Rodrigo

Bijzonderheden:

Praat mee:

[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

Praat Mee!