Uitgelekte dagboekfragmenten van de bondscoach

Uitgelekte fragmenten van de eerste trainingsweek uit het dagboek van Louis van Gaal.

10 Mei 21:35. Net gebeld door Veltman, had zich versproken bij de NOS. Robben begin april ook al met zijn Sneijder-lobby. Misschien neem ik Robben ook niet eens mee. Niemand is groter dan de bondscoach. Alleen Maarten Stekelenburg, die neem ik dan ook niet mee. Vind ik irritant tijdens een bespreking, iedereen staat op dat veld te luisteren naar de bondscoach en dan één zo’n lange ertussen, dat leidt af. Veltman heeft drie netjes ballen met zijn mond staan opblazen, tijdens het eten moest hij op de trap zitten.

12 Mei 10:05. Sla ik de krant open zie ik dat Cruijff boven mij staat op de voorpagina van het sportkatern, gelijk Kees Jansma gebeld en uitgelegd dat hoofdredacteur Valentijn Driessen bij de volgende persconferentie van de bondscoach geen vragen mag stellen.

Even bij de slager hier in Hoenderloo geweest voor een broodje grillworst, moest ik wéér uitleggen dat je de boter dus alleen aan de onderzijde van het broodje moet smeren. Tijdens het voordoen van ht snijden van de grillworst (van links naar rechts opdat het korstje niet scheurt) weer gebeld door Robben, wilde nogmaals zijn excuses aanbieden en heeft twee uur in de hoek gestaan thuis. Toch maar meenemen dan, kon ik Lurling afbellen, vond hij jammer, maar goed ik ben de bondscoach.
De bondscoach.

12 Mei 22:01. SMS van Truus: ‘dertien keer meneer de bondscoach.’ Doet ze altijd, Voetbal International kijken als ik niet thuis ben en turven hoe vaak ze mijn naam noemen. Lieve vrouw, het waren er veertien zie ik later als ik na de avondtraining de aflevering terugkijk, deed me goed. De training zelf was fantastisch, Bruno trainde lekker. Vind ik heerlijk, zo’n grote enge gast, lekker dichtbij hem staan en dan heel hard tegen hem schreeuwen dat hij een goede bal geeft. Sneijder was slecht, dramatisch, neem hem wel mee naar Brazilië maar hij gaat niet spelen.
De bondscoach.

13 Mei 08:15. Hoor net van Patrick (Kluivert) dat Sneijder helemaal nog niet meetraint, zit nog met zijn luie reet in Istanbul, nu gaat hij zeker niet spelen. Wij maar hard trainen en hij een beetje prijzen pakken en doelpunten maken in Istanbul. Sneijder lijkt ook teveel op Cruijff snap je? Ik bedoel een heel elftal moet hard werken om hem te laten gloriëren. Had Cruijff ook een handje van, waardeloos. Cruijff zegt ook nooit meneer tegen me, heel irritant. Sneijder deed dat in het begin ook niet, gewoon drie keer niet selecteren en zijn aanvoerdersband afpakken. Inmiddels zegt hij meneer de bondscoach, zoals het hoort.
De bondscoach.

16 Mei 13:30. Even gebeld met Andries (Jonker), gewoon lekker. Ik lekker praten, hij lekker bevestigen. Aan het einde nog even gevraagd wat hij van Sneijder en Cruijff vond, hij gaf me helemaal gelijk. Sneijder was trouwens weer niet op de training, hij oogt ook niet fit. Yolanthe wel, topfit. Neem ze allebei mee, lekker dat de pers dan de hele tijd achter Yolanthe aanhobbelt en ik dan kan zeggen dat Sneijder niet gefocust is, of dat hij niet fit is, of te klein of zo. Ik kijk wel, komt goed.

Net ook weer gebeld door Kevin (Strootman) wanneer we gaan tekenen bij Manchester vroeg hij. Gezegd dat het nog wel even kon duren, toen hij vroeg waarom loog ik dat we de prijs wilden opdrijven. In werkelijkheid haal ik Strootman pas eind augustus naar Manchester, dan is de elftalfoto al gemaakt snap je?

Morgen spelen tegen Ecuador, heeft Bert (van Oostveen) goed geregeld. Ecuador ligt midden op de evenaar heb ik me laten vertellen. Het is dus heel warm daar, dan groeit het gras niet goed. Overal waar het warmer is dan in Barcelona kan men niet goed voetballen, vraag maar aan Leo (Beenhakker. Intelligente man die Leo, heeft trouwens ook een hekel aan Cruijff. Ecuador is de ideale tegenstander om mijn 5-3-2 (3-5-2) te proberen, 7-0, schrijf maar op. Na de wedstrijd lekker uitleggen dat ik, de bondscoach, dus helemaal niet verdedigender ga spelen, mijn vijf mans verdediging bestaat uit twee aanvallend ingestelde spelers. Daarna nog even tegen Hansie (Kraaij) zeggen dat wat Cruijff ooit zei onzin is (de aanval is de beste verdediging). Dat dat had moeten zijn (wat ik al jaren zeg) : Het offensief is de beste defensie. Dat is heel wat anders.
De bondscoach. (Foto: Pro Shots)

Door Henk Hageman

Praat Mee!