‘Oranje is straks het enige land met een fitte top-aanval’

Terwijl het pessimisme in Nederland met de dag toeneemt over de nationale voetbalploeg, kampen andere WK-gangers met de nodige problemen. Veel toplanden hebben aanvallend problemen, terwijl Oranje juist met een topfitte droomaanval naar Brazilië lijkt af te reizen.

Immers, Robin van Persie keert net terug van een blessure en liet tegen Ecuador zijn ongekende klasse alweer zien. Het controleren van de bal op de borst en het volledig in balans afwerken was van grootse klasse. Had de keeper op de juiste plaats gestaan om de bal te stoppen, dan was hij met bal en al het doel in gevlogen.

Vrijwel tegelijkertijd met het doelpunt van Van Persie scoorde Arjen Robben maar weer eens in een finale tegen Borussia Dortmund. Na het echec van Robben tegen Spanje en de gemiste strafschop in de Champions League-finale tegen Chelsea, doet de vleugelflitser nog maar één ding: winnen en belangrijke goals scoren. Dat zijn eigenlijk twee dingen, maar het gaat om het principe.

Achter het droomduo Van Persie en Robben, laten wij ze maar als eerste omdopen tot Robsie, kan bondscoach Louis van Gaal bijna niet meer om Wesley Sneijder heen. Dat erkende hij zelf ook tussen neus en lippen door maandagavond bij RTL Late Night. Sneijder scoort de laatste weken ook veel belangrijke goals voor zijn ploeg Galatasaray én geeft belangrijke assists. Belangrijker nog, Sneijder heeft in het Nederlands Elftal nog nooit verzaakt. Zelfs tijdens het dramatisch verlopen EK van 2012 was Sneijder de beste aan Oranje-kant.

Problemen concurrentie
Zo goed als de Nederlandse voorhoede er op staat, zo veel problemen kennen de andere landen. We lopen ze even langs. Van de enige voorhoede die op papier sterker is dan die van Nederland, die van Argentinië met het supertrio Sergio Agüero, Lionel Messi en Gonzalo Higuain, is alleen Messi de afgelopen weken fit geweest. De superster van Argentinië loopt echter met zijn ziel onder zijn arm rond bij Barcelona en is ongekend onzichtbaar op het veld. Messi was dit seizoen geen schim van de Messi die wij allemaal kennen.

Oranje tegenstander Spanje houdt zijn hart vast of topspits Diego Costa het WK überhaupt wel gaat halen. De spits van Atletico keerde tegen Barcelona terug van een blessure, moest zich na vijftien minuten laten vervangen met een hamstringblessure en hoopt nu door middel van een placentadokter de Champions League-finale alsnog te halen. Al met al worstelt Diego Costa met zijn fitheid, terwijl hij de beoogde aanvalsleider van de Spanjaarden is.

Ook Duitsland kampt met blessures. De topscorers van de Duitsers op het EK 2012, Mario Gomez, blijft zelfs thuis tijdens de eindronde in Brazilië. De Duitsers hebben met Marco Reus een goed alternatief achter de hand en met Miroslav Klose een spits die jaagt op het alltime doelpuntenrecord op WK’s. Toch ontbreekt het de Duitsers aan een type Robben, doorslaggevend bij Bayern, en/of een type Gomez, een echte afmaker.

Voor gastland Brazilië gelden hele andere problemen dan blessures. De topfavoriet voor het WK in eigen land heeft simpelweg geen echte topspits. Neymar is de blikvanger van de Goddelijke Kanaries, maar ook de jonge Braziliaan verkeert niet in de vorm waarin hij Brazilië naar winst in de Confederations Cup schoot. Het is typerend dat good old Fred door bondscoach Felipe Scolari is opgeroepen om de Brazilianen van de nodige doelpunten te voorzien, een echte topspits ontbreekt of speelt voor Spanje.

Droomduo
Al met al is het niet verwonderlijk dat Oranje een nieuw systeem zal gaan spelen met meer verdedigers, maar mogelijk ook met de beste voorhoede van het hele toernooi. Als de verdediging het achterin een beetje dicht houdt, heeft Robsie, met daarachter Sneijder, het in zich om zich in Brazilië tot droomduo te kronen, al is met maar omdat vrijwel de gehele concurrentie in de aanvalslinie kampt met problemen. (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!