Algehele staking tijdens WK dreigt; Braziliaanse regering rustig

De Braziliaanse regering trekt zich vooralsnog weinig aan van de vele stakingen die op dit moment in het land worden gevoerd. Ambtenaren dreigen zelfs met een algehele staking tijdens het WK, maar of het zo’n vaart zal lopen, is de vraag. 

Feit is dat werknemers over heel Brazilië het WK gebruiken om aandacht te vragen voor de werkomstandigheden. Het openbaar vervoer in Sao Paulo ligt al sinds 21 mei plat en ook in andere steden leggen mensen het werk neer. Bij vliegvelden, in het onderwijs, bij de politie en in de cultuursector zijn ook al stakingen bezig of staan ze op de rol.

De omvang van het probleem lijkt enorm en kan nog groter worden als er tijdens het WK een algehele staking wordt afgekondigd. ‘Een algemene staking is niet uitgesloten’, beaamt Sergio Ronaldo da Silva, secretaris-generaal van de Confederatie van Werknemers in Federale Openbare Dienst (Condsef), die 80 procent van de federale ambtenaren vertegenwoordigt.

De regering heeft vooralsnog niet onderhandeld en dus dreigt Da Silva met maatregelen. ‘Op 30 mei praten we binnen onze confederatie over een algemene staking. Ze wilden Brazilië voorstellen als een eerstewereldland, maar onze gezondheidszorg is bijna failliet, goede verzorging ontbreekt, en hetzelfde gebeurt met het onderwijs en het openbaar vervoer.’

Brazilië zelf maakt zich geen zorgen. Bezoekers van het WK kunnen volgens hen gewoon van het voetbal genieten. ‘Ik denk niet dat er veel mensen zijn die het wereldkampioenschap verstoord willen zien door gewelddadig protest. We zijn voorbereid, de openbare veiligheid is gegarandeerd. Voor bezoekers en genodigden is er geen enkel risico.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!