Schuurman: ‘Toespraak Van Gaal was heel bijzonder’

Jari Schuurman blonk uit tijdens het EK onder 17 op Malta. De jonge Feyenoord-middenvelder werd gedeeld topscoorder en kwam in het door de UEFA samengestelde lijstje te staan van de tien meest opvallende talenten tijdens het toernooi.

‘Het is een dubbel gevoel, aan de ene kant mogen we heel tevreden zijn met de 31 punten die we hebben behaald in elf officiële wedstrijden, aan de andere kant verlies je de finale op penalty’s, word je tweede en is dat gewoon heel pijnlijk’, kijkt Schuurman in gesprek met Onze11 terug op het toernooi.

Het Feyenoord-talent ziet ondanks de pijnlijke finale ook reden om trots te zijn. ‘Ik ben persoonlijk erg tevreden, het geeft veel zelfvertrouwen om bij de tien meest opvallende talenten te zitten en om topscoorder te worden’, vertelt de blonde goaltjesdief.

Van Gaal
Ook tijdens de finale op Malta was Schuurman trefzeker, na een vloeiende aanval met Abdelhak Nouri en Steven Bergwijn. Voor die finale werd het team van bondscoach Maarten Stekelenburg middels een video-boodschap toegesproken door bondscoach Louis van Gaal. ‘Het was heel bijzonder om te zien dat de bondscoach meeleeft en een video boodschap stuurt, een erg mooi gebaar.’

Teamgeest
Met name door een uitstekende teamsfeer kon Oranje onder 17 zo ver komen als dat het kwam, denkt Schuurman. ‘We hebben een hecht team. De tweede helft tegen Engeland in de poulefase was bijvoorbeeld een ijzersterke helft als team, maar ook individueel. We scoorden twee keer en hielden achterin de nul.’

Een moment waarop de goede teamgeest van de jonge Oranje-leeuwen duidelijk werd, was na de gescoorde penalty van Calvin Verdonk tegen Schotland in de halve finale. Het team toverde het shirt van de geblesseerde Anthony Berenstein te voorschijn om hem te supporten.

‘Toen Anthony weg viel was dat een enorme klap voor ons allemaal’, legt Schuurman uit. ‘Iedereen wilde dat hij bij ons bleef maar hij moest noodgedwongen naar huis. We wilden het EK al winnen, en toen hij was weggevallen was dat een extra motivatie voor ons om voor hem de beker te winnen. Helaas is dit niet gelukt.’ (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!